Energiebesparingsimpuls nodig om achterstand Energieakkoord-doelen in te halen

8 juni 2016

We lopen in Nederland met energiebesparing achter op de doelstellingen van het Energieakkoord. Om deze achterstand in te halen moeten we gas geven, zowel in de gebouwde omgeving als in de industrie. Voor de korte termijn heeft NVDE daarvoor, samen met Energie-Nederland en Netbeheer Nederland, een systeem ontwikkeld: de Energiebesparingsimpuls.

Dit tendersysteem, waaraan meer partijen mee kunnen doen dan enkel leveranciers, hebben we meegegeven aan de Tweede Kamer, die op 29 juni vergadert over de stand van zaken van het Energieakkoord. Afgelopen 17 mei stuurde minister Kamp het intensiveringspakket Energieakkoord naar de Tweede Kamer. Hierin meldt hij dat er extra middelen zullen worden ingezet voor de ISDE-regeling en dat er extra zal worden ingezet op energiebesparing.

Om energiebesparing nieuwe impuls te geven in de gebouwde omgeving liggen er momenteel twee alternatieven: een verplichting voor energieleveranciers om energie te besparen bij hun klanten en een systeem dat door NVDE, is ontwikkeld. De NVDE is voorstander van een langetermijnbeleid voor energiebesparing. Verplichten kan daarbij helpen. Voor de korte termijn zien we echter de Energiebesparingsimpuls als de beste oplossing. Het biedt kansen voor innovatie, veel partijen kunnen meedoen en daardoor is het kostenefficiënter.

Lees de Kamerbrief en de paper over de Energiebesparingsimpuls die de NVDE de Tweede Kamer als input heeft meegegeven.


Misschien ook interessant