Noordzeelanden gaan samenwerken aan windparken op zee

9 juni 2016

Nederland gaat samen met een aantal andere Noordzeelanden samenwerken bij de planning en aanleg van windmolenparken op zee. Ook gaan ze gezamenlijk andere technologieën onderzoeken om duurzame energie op te wekken op de Noordzee.

Die samenwerking, een initiatief van minister Kamp van Economische Zaken, werd afgelopen maandag op de Energieraad in Luxemburg bekrachtigd. Naast Nederland doen ook Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Zweden en Noorwegen mee. De samenwerking is een initiatief van Minister Kamp.
Samenwerking biedt een aantal voordelen, volgens Kamp. Zo kunnen de bouwkosten aanzienlijk omlaag, onder meer door gezamenlijke ontwikkeling en inkoop. Of door het aanleggen van één elektriciteitskabel in plaats van verschillende van de parken op zee naar land.
Nederland gaat de komende zeven jaar de vijf grootste windparken van Europa en misschien wel van de wereld aanleggen. Zij zorgen voor stroom voor 5 miljoen Nederlandse huishoudens.
Wind Europe, de Europese windenergie associatie, waarbij de branchevereniging NWEA is aangesloten, is blij met de politieke wil en commitment van de Europese Energieministers en feliciteert Nederland met de leiderschap die ze hierbij heeft getoond. “Herbruikbare bronnen als windenergie zijn langzamerhand de conventionele vormen van stroomopwekking aan het vervangen. Nu de kosten snel dalen maakt de windindustrie haar commitments waar. We vragen nu de regeringen van Europa om samen te werken om windenergie de komende jaren centraal te stellen in de Europese energiemix.”


Misschien ook interessant