NVDE in de media

22 februari 2024

Wat de hypotheekrenteaftrek is voor rechts, is salderen voor links

De financieel gunstige regeling voor zonnepaneelbezitters blijft tóch, terwijl er uit alle hoeken verzet klinkt. Ook bedenker Diederik Samsom is kritisch. Waarom lukt het niet om de salderingsregeling na twintig jaar af te schaffen?

18 februari 2024

Huishoudens tientallen euro’s achteruit door voortbestaan salderingsregeling

Een flinke tegenvaller voor demissionair minister voor Energie Rob Jetten, die zijn voorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen in de Eerste Kamer zag sneuvelen. En die tegenvaller resoneert ook in de Nederlandse samenleving, die daarvoor op zal draaien. De huidige regeling veroorzaakt namelijk een gat van 2,8 miljard euro op de begroting, en draagt bij aan de netcongestie.

16 februari 2024

Kan salderen de energietransitie nog wel verder helpen

Zonne-energie De zeer succesvolle regeling die de overheid eerder heeft opgetuigd om zonne-energie een boost te geven blijft, ondanks waarschuwingen dat die verdere verduurzaming juist in de weg kan zitten.

13 februari 2024

Salderingsregeling zonne-energie blijft in stand

Vanmiddag heeft de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel van minister Jetten gestemd om de salderingsregeling voor zonne-energie af te schaffen. LTO heeft opgeroepen de regeling in stand te houden, aangezien het alternatief (een terugleververgoeding) onvoldoende onderbouwd was. Boeren en tuinders hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om bij te dragen aan de productie van duurzame zonne-energie. Met het afschaffen van de regeling zou de drempel om te investeren, met al kleine marges en lange terugverdientijden, voor de landbouw hoog worden. Dat zou – zeker gezien de maatschappelijke wens om de productie van duurzame energie te vergroten – een ongewenste consequentie zijn. Wat LTO betreft is het dus goed nieuws dat de salderingsregeling niet wordt afgeschaft.

13 februari 2024

‘Huishoudens moeten tientallen euro’s per maand meer betalen door salderingsregeling‘

Het besluit van de Eerste Kamer dat de salderingsregeling voor zonnestroom moet blijven bestaan gaat de maatschappij geld kosten. Temeer omdat de huidige regeling een gat van 2,8 miljard euro op de begroting veroorzaakt, en de netcongestie vergroot. Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie is teleurgesteld.

13 februari 2024

Teleurstelling en opluchting over wegstemmen afbouw salderingsregeling

Voor de lange termijn is het een slecht besluit, zegt Wijnand van Hooff, directeur van Holland Solar. “Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Er is in elk geval een besluit genomen en daardoor is er weer rust in de tent.” Wel heeft Van Hooff twijfels bij de uitvoerbaarheid van het aanhouden van de regeling. “Op de korte termijn zal het nog wel gaan, maar op de middellange termijn gaan we tegen de grenzen aanlopen.”

Pagina [tcb_pagination_current_page] van [tcb_pagination_total_pages]