Engeland sluit de laatste kolencentrale, wanneer volgt Nederland?
De laatste kolencentrale van het Verenigd Koninkrijk sloot gisteren de deuren. En dat in het land waar de industriële revolutie begon, juist dankzij steenkool. Waarom kiest Engeland hiervoor en kan Nederland dit voorbeeld volgen? Een gesprek met Gert Jan Kramer, hoogleraar duurzame energiesystemen en met Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.
VK sluit laatste steenkoolcentralen
Als eerste lid van de G7 voorziet het Verenigd Koninkrijk in zijn energievoorziening zonder kolencentrales. De laatste installatie sloot gisteren in Ratcliffe-on-Soar, 142 jaar nadat de eerste werd geopend. Dit is te danken aan klimaatbeleid, zoals een CO2-heffing op elektriciteitsproductie en subsidie voor zonne- en windparken’, zegt Van der Gaag.
Elektrische auto fors duurder door ‘zwabberbeleid kabinet’
Het ministerie van Financiën wil op korte termijn de belastingkorting voor elektrische auto’s inperken. Daarmee probeert minister van Financiën Eelco Heinen een tegenvaller van 1,5 miljard euro te compenseren. Die tegenvaller komt voort uit een misrekening bij de belastingkorting die nu voor elektrische auto’s geldt. ‘Het is heel onhandig als de politiek elektrische rijders een boete gaat geven’, vindt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
Wind op land is essentieel onderdeel van de energiemix
Een coalitie van bedrijven, coöperaties en netbeheerders in de windindustrie waarschuwt voor de gevolgen van het kabinetsbeleid voor windenergie op land, via een brief aan het kabinet. De brief is ondertekend door Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie, Netbeheer Nederland, Jan Vos, voorzitter NedZero, Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en Siward Zomer, voorzitter Energie Samen. Hierbij de integrale versie van de brief.
Reacties Prinsjesdag: belangenorganisaties verdeeld over einde salderingsregeling
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) baalt dat het kabinet pas nieuw beleid zal invoeren als blijkt dat de klimaatdoelen inderdaad buiten bereik zijn. ‘Daarmee dreigen we een jaar te verliezen’, aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. ‘De duurzame-energiesector kan en wil nu al meer doen.
NVDE: ‘Wij kunnen meer. Een betrouwbare overheid geeft ons vleugels’
Op de dag dat Koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt, komt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie met een reactie op de plannen van het kabinet: De kans is groot dat het huidige maatregelenpakket voor klimaatbeleid onvoldoende is om de gestelde doelen voor 2030 te halen, schrijft het PBL vandaag.
Pagina [tcb_pagination_current_page] van [tcb_pagination_total_pages]