Bereid je voor op de Europese verkiezingen met deze tips

4 juni 2024

De Europese Parlementsverkiezingen staan voor de deur. Aanstaande donderdag mogen circa 370 miljoen kiesgerechtigden in heel Europa een vakje in het stemhokje rood kleuren. Weet je nog niet op wie je wil gaan stemmen? En ben je benieuwd hoe de verschillende partijen tegen energie- en klimaatbeleid aankijken? Gebruik dan onderstaande tips om je goed beslagen ten ijs te laten komen:

1 Fris je kennis over het Europees Parlement en de fracties op

De NOS heeft alle Nederlandse partijen die meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen op een rijtje gezet. Wie zijn de lijsttrekkers, in welke Europese fractie nemen ze deel, wat is voor hen belangrijk en hoeveel zetels hebben ze? Kom er hier achter. Hier vind je de volledige kandidatenlijst.

2 Vind je klimaatbeleid belangrijk? Gebruik ons overzicht en zie in één oogopslag hoe partijen in de wedstrijd staan

Vind dan hier ons overzicht van alle klimaat- en energieparagrafen in de Europese verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse partijen. Ter aanvulling kun je dit artikel van Nu.nl of dit overzicht van Trouw lezen.

3 Maak kennis met Europarlementariers / woordvoerders energie

De NVDE heeft in aanloop naar de verkiezingen drie (kandidaat) Europarlementariers geïnterviewd en bevraagd naar hun klimaat- en energiestandpunten. Lees hier de interviews met energie-woordvoerders Mohammed Chahim (GL-PvdA) en Bart Groothuis (VVD) en met lijsttrekker Dirk Gotink (NSC)

4 Kijk het EU-energieverkiezingsdebat terug

Europa moet zo snel mogelijk onafhankelijk worden als het gaat om energie uit autoritaire regimes. Daar waren de (kandidaat-) Europarlementariërs het tijdens het Europese energie-verkiezingsdebat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam snel over eens. Maar hoe we dat bereiken, en hoe groot dan vervolgens de regierol van Europa moet zijn, daarover verschilden de partijen in opvatting. Kijk hier het volledige debat terug op YouTube, of lees hier een uitgebreid verslag.

5 Vul een stemhulp in

Kieskompas

Stemwijzer

Kieswijzer

Stemhulp (NRC)

Speldwijzer

6 Lees de verkiezingsprogramma’s

GroenLinks-PvdA

VVD

D66

CDA

SP

BBB

NSC

PVV

PvdD

CU

SGP

Volt

Veel succes met je keuze!


Misschien ook interessant