Startup-lid HCNP: zero-emissie transport

13 april 2023

De energietransitie in (weg)transport helpen versnellen. Dat is de missie van Hytruck Consult & Partners (HCNP). Daartoe werken we vooral voor vervoerders en verladers, maar ook voor ngo’s, brancheorganisaties en overheden. Ons uitgangspunt is zero-emissie: batterij-elektrisch waar dat kan, waterstof waar dat moet.

HCNP is een jong bedrijf dat bestaat uit vijf ervaren rotten. Samen bestrijken we een breed veld met kennis die we tijdens onze loopbanen hebben opgebouwd: transport, zero-emissie voertuigtechniek (waterstof en elektrisch), oplaadinfrastructuur en laadstrategie, TCO, het energiesysteem, beleid en project- en programmamanagement. Kennis die we zelf niet hebben (komt ook voor!), halen we bij collega’s uit ons netwerk.

HCNP richt zich namelijk vooral op het zwaardere transport, dat nog helemaal aan het begin staat van de transitie naar zero-emissie en waar nog veel kennis ontbreekt. We geloven dat we daar het meeste kunnen bijdragen. We ondersteunen bijvoorbeeld verladers en vervoerders bij het ontwikkelen van plannen voor zero-emissie transport en partijen met bouwplannen bij het ontwikkelen van een zero-emissie bouwplaats. We deden onderzoek naar de bereidheid van transporteurs om over te stappen op zero-emissie (die is er, mits betaalbaar). We ontwikkelden een voorstel voor een subsidieregeling zonder het horten en stoten van DKTI of AanZET.

Om transportbedrijven te voorzien van kennis die ze nodig hebben om zinvolle beslissingen te nemen over hun eigen transitie zijn we inmiddels met de Zero Emission Truck Academy gestart. Deze Academy helpt bedrijven om antwoorden te vinden op vragen als: Welke technologie zal werken voor mij?  Wat moet ik doen voor een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet? Helpen zonnepanelen en een opslagbatterij mij om de businesscase onder batterij-elektrische wagens te verbeteren? Wanneer moet ik beginnen? Wat zelf te doen en wat uit te besteden?

Momenteel loopt de pilot in samenwerking met TLN. We maken er een levendige training van met een goede mix tussen HCNP-ers en externe deskundigen. We willen daarom graag kennismaken met NVDE-leden die iets kunnen en willen bijdragen!


Misschien ook interessant