Premier Mark Rutte op energietransitie-werkbezoek bij de Noordzee

19 april 2023

Minister-president Rutte dompelde zich vandaag onder in de energietransitie bij de Noordzee. De NVDE, Vattenfall, TenneT, Gasunie en Neptune Energy ontvingen de premier bij de LNG Terminal op de Tweede Maasvlakte. Op deze zonnige en windrijke dag, perfect voor de opwek van hernieuwbare energie, kreeg de minister-president een spoedcursus energietransitie. “Mooi om te zien hoe hard daaraan wordt gewerkt en welke kansen dat biedt aan Nederland. Dit zijn dagen die optimistisch maken over wat we samen voor elkaar kunnen krijgen”, aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.

De energietransitie maakt Nederland schoner en onafhankelijker van buitenlandse mogendheden. Daarom moeten we deze transitie versnellen. We vinden het fijn om te zien dat de premier het belang van de omschakeling naar duurzame energie onderschrijft met dit werkbezoek. We zijn verheugd met zijn enthousiasme en betrokkenheid.

Voor tien uur in de ochtend had de CEO van TenneT, Manon van Beek, al het energiesysteem van de toekomst geschetst en Gasunie een presentatie over duurzame gasinfrastructuur gehouden. Daarna kreeg de premier een bustour over het LNG-terrein en een rondleiding over het landstation van TenneT. De busreis vervolgde zich naar de pre-assembly site van Siemens Gamesa. Dit is de plek waar onderdelen van windturbines opgeslagen worden en gereed worden gemaakt voor transport naar het windpark Hollandse Kust Zuid op de Noordzee. In de busrit terug gaf Ebusco een korte uitleg over elektrisch rijden en varen. Na de lunch gaven TenneT en Neptune Energy nog presentaties over offshore wind, de toekomst van elektriciteitsnetten in de Noordzee en de werking van offshore energieplatforms.

Wij willen alle organisatoren hartelijk bedanken voor de geslaagde en leerzame dag.


Misschien ook interessant