Onder Ruttes bewind versnelde de uitrol van duurzame energie

10 juli 2023

Het kabinet Rutte IV is gevallen en de demissionaire premier zal niet terugkeren in de politiek bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Wij willen onze waardering uitspreken en Mark Rutte bedanken voor zijn inspanningen in de complexe energie- en klimaattransitie. Tijd voor een groene terugblik: in de kabinetten van Rutte kwam er voor 47 dagen aan duurzame energie bij in Nederland, mocht je alle opgewekte duurzame energie achter elkaar gebruiken. Elk groene bolletje op de afbeelding staat voor een extra dag duurzame energie. Hiermee is onder de kabinetten Rutte de versnelling naar een klimaatneutrale samenleving ingezet.

In de afgelopen dertien jaar onder premier Rutte maakte de uitrol van duurzame energie een sprong voorwaarts. Zodanig, dat de Green Energy Day dit jaar op 2 maart viel. Dit is de dag waarop alle duurzame energie ‘op’ is voor dat jaar. Vorig jaar viel de Green Energy Day al op 21 februari, dus we zetten stappen in de juiste richting. Om in 2050 energieneutraal te zijn en met de Green Energy Day op 31 december uit te komen, moeten we elk jaar 12 dagen opschuiven.

De NVDE pleitte samen met een brede maatschappelijke coalitie al voor versnelling in de energie- en klimaattransitie, ook nu het kabinet gevallen is: ‘we roepen u op om er alles aan te doen om te voorkomen dat Nederland stil komt te staan. Het parlement moet besluiten kunnen nemen die nodig zijn om dit land draaiend te houden. We moeten de obstakels waar we tegenaan lopen blijven oplossen. Er is grote maatschappelijke en politieke steun voor duidelijk en stabiel klimaatbeleid. Daarom roepen wij u op om ervoor te zorgen dat er geen vertraging ontstaat, juist nu de versnelling is ingezet. We moeten door!’

Lees de breed gesteunde oproep hier.

De NVDE reageerde ook al eerder op de kabinetscrisis: de energietransitie is een marathon, geen sprint en ook geen intervaltraining. “Daarom hoop ik dat er brede politieke bereidheid is om de verantwoordelijkheid te nemen voor het voortzetten van het klimaat- en energiebeleid”, aldus Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE.

Lees onze initiële reactie hier.

 


Misschien ook interessant