Drijvende zonnecellen hebben de toekomst

9 november 2016

Wat als je daken niet geschikt zijn voor zonnepanelen? Nou, dan plaats je ze toch op water? Bij Rijkswaterstaat zijn ze met dit idee bezig. De overheidsorganisatie beheert immers in ons land grote oppervlakten water. Met drijvende zonnecellen wil ze daar grootschalig zonne-energie winnen.

“Die drijvende zonnecellen gaan uiteindelijk meer energie opleveren dan zonnecellen op daken”, stelt Rik Jonker, landelijk coördinator zonne-energie bij Rijkswaterstaat. Hij is bezig om het areaal van Rijkswaterstaat geschikt te maken voor de exploitatie van zonne-energie. Indien het areaal niet direct geschikt is voor zonne-energie, start hij innovatietrajecten op om het areaal geschikt maken voor de winning van zonne-energie. Zo ook voor de wateroppervlakten van Rijkswaterstaat.

Innovatieproject op de Slufter

Een experiment vindt daarvoor al plaats met hulp van de Topsector Energie op de Slufter in Rotterdam met het Nederlandse bedrijf Sunfloat. Zij hebben hier 120 drijvende zonnepanelen geplaatst. Naast Sunfloat plaatsen vanaf begin 2017 ook enkele andere bedrijven drijvende zonnepanelen. De vervolgproef duurt 1 jaar en levert aanvullende informatie op over de condities waaronder de Slufter geschikt is voor de installatie van een grootschalig drijvend zonnepark van maximaal 85 megawattpiek. Dit is genoeg voor stroom voor 25.000 huishoudens.

Zonnepanelen op het water is een van de onderwerpen die op woensdag 23 november centraal staan op de Sunday, Nederlands grootste zonne-energiecongres. Het congres staat in het teken van het versnellen van innovatie.

Sunday

Naast een plenair programma in de ochtend – met de keynote speech ‘In de lucht, op zee en op land: wanneer alles zonne-energie zal worden’ van de internationaal gelauwerde professor Christophe Ballif – kent de Sunday dit jaar 2 keer een ronde van 3 parallelsessies. Meer informatie over deze parallelsessies vindt men hier zodat eenieder zijn eigen programma kan samenstellen. Alle sprekers en het volledige programma zijn via de website raadplegen.

Kijk hier het hele programma van Sunday.

 


Misschien ook interessant