NVDE Provinciale Verkiezingspodcast Klimaat & Energie: alle afleveringen

14 maart 2023

De NVDE organiseert vier verkiezingsdebatten voor de Provinciale Statenverkiezingen die worden uitgezonden als podcast. Zie hier de beschikbare afleveringen, of vind ze allemaal op deze pagina. De livestream van het debat van het Noorden staat hieronder. De podcastafleveringen van de debatten van het Zuiden, Oosten en Westen zijn ook allemaal hieronder te vinden.

 

Verkiezingsdebat van het Noorden

13 maart bij EnTranCe in Groningen – Groningen, Friesland, Drenthe. Bekijk hier de livestream van het volledige debat.

https://open.spotify.com/episode/6hekehlLosgrHbxkFuU8Jn

https://open.spotify.com/episode/5rj87vtZqGOmLDkDO7TMvy

https://open.spotify.com/episode/2JFxThHqex9QSmzenMcw5o

Utrecht

In deze verkiezingspodcast nemen de Utrechtse lijsttrekkers Mirjam Sterk (CDA) en Huib van Essen (GroenLinks) het tegen elkaar op tijdens een debat over energie- en klimaatvraagstukken. Moeten zonnevelden ook mogelijk zijn op landbouwgrond? Is biomassa onmisbaar voor de energietransitie? Hoe brengen we meer balans in de verhouding van 90% zonne- en 10% windenergie? “Ik kan het niet verantwoorden aan mijn kinderen dat we zo weinig doen om meer windenergie op te wekken”, zegt Huib. Hoe verschillend staan deze partijen in de strijd tegen klimaatverandering? Ontdek het in deze podcast.

 

Zuid-Holland

Jeanette Baljeu (VVD) en Laura Neijenhuis (D66) uit Zuid-Holland gaan tijdens deze podcast in debat over meerdere energie- en klimaatvraagstukken. Het stimuleren van elektrisch rijden, de verkorting van vergunningsprocedures en de rol van de provincie hierin passeren de revue. “Het wordt heel moeilijk ruimte in het Groene Hart te vinden voor windmolens”, merkt Jeanet Baljeu op. Nieuwsgierig geworden? Ontdek het hier:

https://open.spotify.com/episode/04sMc7GYqtcz3wC1VxyJNT

Verkiezingsprogramma VVD Zuid-Holland
Verkiezingsprogramma D66 Zuid-Holland

Noord-Holland

Noord-Hollandse lijsttrekker Jeroen Olthof (PvdA) schijnt in een one-man show zijn licht op extra windmolens in Noord-Holland, om ervoor te zorgen dat we van het Russisch gas af kunnen komen. En op Tata Steel: heeft het staalbedrijf een toekomst in Nederland? Hij bespreekt het met NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. Benieuwd hoe hij hierin staat? Luister dan de aflevering hier:

Verkiezingsprogramma PvdA Noord-Holland

Limburg

Provinciale lijsttrekkers Marlou Jenneskens (D66) en Jorge Wolters Gregório (SP) discussiëren in deze podcast over verschillende energie- en klimaatvraagstukken. Ze gaan niet alleen in debat over Russisch gas en drukte op het stroomnet, maar ook over automatische vergunningen en Maastricht-Aachen Airport. Benieuwd hoe zij hierin staan? Luister hier:

Verkiezingsprogramma D66 Limburg
Verkiezingsprogramma SP Limburg

Zeeland

Inez Flameling (PvdA/GroenLinks) en Jeffrey Oudeman (CDA) gaan tijdens deze podcast in debat over tal van energie- en klimaatvraagstukken. Aangrijpende onderwerpen als kerncentrales, het uittrekken van geld voor woningisolatie en investeren in zonnepanelen passeren de revue. Hoe verschillend staan deze partijen in de strijd tegen klimaatverandering? Genoeg voor vuurwerk, dat is zeker. Ontdek het in deze podcast:

Verkiezingsprogramma CDA Zeeland
Verkiezingsprogramma PvdA/GroenLinks Zeeland

Noord-Brabant

In deze verkiezingspodcast nemen de lijsttrekker Brabantse Jade van der Linden (GroenLinks) en gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (VVD) het tegen elkaar op tijdens een debat over energie- en klimaatvraagstukken. Aan de hand van meerdere stellingen gaan zij met elkaar in discussie over polariserende onderwerpen. Ben je benieuwd naar hun meningen over Russisch gas, mestvergisting en netcongestie? En of Van Gruijthuijsen het warm krijgt van de linkse wolk? Luister de aflevering hier.
Luister hier het debat op Spotify of Apple Podcasts:

Verkiezingsprogramma VVD Noord-Brabant
Verkiezingsprogramma GroenLinks Noord-Brabant

Gelderland

Gelderse provinciale lijsttrekkers Stan Hellegers (D66) en Rik Loeters (BBB) discussiëren in deze podcast over verschillende energie- en klimaatvraagstukken. Ze gaan in een verhit debat het gesprek aan over Gelderse windmolens, kernenergie, het stikstofprobleem en zelfs Gronings gas komt voorbij. “Waarom zou je bij een windmolen eisen dat alle omwonenden participeren. Dat is bij een varkensstal toch ook niet?” vraagt Hellegers zich af. Benieuwd naar het antwoord van Loeters? Luister snel!

https://open.spotify.com/episode/5w7m8UOzDPm0zewduCojlG

Bekijk hier hun verkiezingsprogramma:
Verkiezingsprogramma D66 Gelderland
Verkiezingsprogramma BBB Gelderland

Flevoland

In deze verkiezingspodcast nemen de Flevolandse lijsttrekkers Martin Minnema (GroenLinks) en Henri van Ulsen (VVD) het tegen elkaar op tijdens een debat over energie- en klimaatvraagstukken. Aan de hand van meerdere stellingen gaan zij met elkaar in discussie over polariserende onderwerpen. Zo zijn ze het niet eens over het gebruik van landbouwgrond voor zon in Flevoland. Van Ulsen wil er niet aan, maar Minnema snapt die ‘heiligverklaring’ niet. Ben je benieuwd naar hun argumenten? Luister de aflevering hier.

Verkiezingsprogramma GroenLinks Flevoland
Verkiezingsprogramma VVD Flevoland

Overijssel

Peter Hermans (PvdA) en Sybren Stelpstra (CU) uit Overijssel gaan tijdens deze podcast in debat over meerdere energie- en klimaatvraagstukken. Interessante onderwerpen als drukte op het stroomnet en vergunningen voor energieprojecten passeren de revue. Hoe verschillend staan deze partijen in de strijd tegen klimaatverandering? Ontdek het in deze podcast.

Verkiezingsprogramma PVDA Overijssel
Verkiezingsprogramma ChristenUnie Overijssel

 


Misschien ook interessant