NVDE ondertekent Klimaatakkoord: aan de slag met bedrijven en burgers

11 september 2019

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ondertekende vanmiddag namens haar 1500 leden het Klimaatakkoord. Samen met meer dan honderd andere organisaties hebben we anderhalf jaar onderhandeld over maatregelen die de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent terug zullen brengen. Dat is uniek in de wereld.  In 2030 zal driekwart van de elektriciteit afkomstig zijn van zon en wind. Er is jaarlijks zo’n half miljard euro om duurzame keuze te belonen: voor aardgasvrije wijken, voor woningeigenaren en voor woningcorporaties/ huurders. De NVDE-leden zijn volop aan de slag om de afspraken waar te maken.

Ed Nijpels, voorzitter Klimaatberaad, zei tijdens de ondertekening door de NVDE: “Voor mij zijn dit de mooie momenten van een pijnlijk proces. De totstandkoming van het Klimaatakkoord was een buitengewoon lastige operatie. Het ligt er nu; we gaan aan de slag. Eén van mijn lievelingen in klas is de NVDE: die doet haar best zonder dat je het hoeft te zeggen. De 1500 bedrijven die de NVDE vertegenwoordigt, zijn koplopers in duurzaamheid. Ze zeuren niet, maar doen het gewoon, landelijk, en ook in dit project. Ik zou willen dat alle kranten morgen openen met dit verhaal: een energierekening van 18 euro per maand, zulke mooie woningen, gelukkige mensen! Het gaat goed komen met de energietransitie, als men een voorbeeld neemt aan deze wijk en aan de NVDE.”

Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zette zijn handtekening op het Klimaatakkoord.
“Voor ons is het Klimaatakkoord een belangrijke stap. Wij zijn een vereniging van 1500 bedrijven die gericht zijn op de nieuwe economie. Het Klimaatakkoord gaat dit faciliteren. Geweldig om hier, op een winderige plek, al te zien gebeuren wat standaard wordt voor heel Nederland. Onze leden faciliteren bewoners, zodat ze toekomstbestendig kunnen wonen en rijden. Ik hoorde gisteren mevrouw  Von der Leijen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. ‘Zij die snel zijn, plukken als eerste de vruchten van de economisch transitie.’ Onze leden willen onderdeel zijn van de toekomst en niet van het verleden.

De NVDE ondertekende het Klimaatakkoord te midden van bewoners van De Wals in Voorhout. Adriaan Harthoorn, For Your Energy Freedom (4YEF), die het Plusleven-totaalconcept voor deze wijk ontwikkelde: “Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Als ik bewoners hoor zeggen dat ze blij zijn om hier te wonen, raakt dat mijn hart. We praten over het Klimaatakkoord van Parijs en Nederland, maar hier gebeurt het echt. Niks energieneutraal, deze huizen zijn energiepositief! En dit kan ook in bestaande huizen.”

Yvonne van der Hulst, van der Hulst Bouwbedrijf: “Dit is nu nog een uitzondering, maar het is goed opschaalbaar. Dit gaat groot worden. We gaan hier veel verder dan de wet. We knopen gebouw, energie en auto aan elkaar, en dan houden we nog energie over. En we denken als bewoners: waar willen ze ventilatie en daglicht.”

Bewoonster Marielle van Bemmel: “Onze energierekening is 18 euro per maand. En alles werkt, zonder gedoe. En zonder aardgas. De elektrische deelauto’s komen nog. Ik denk dat veel Nederlanders er gelukkig van kunnen worden om in zo’n huis te wonen.”
De NVDE ondertekende het Klimaatakkoord namens haar leden.

(eerste foto) De NVDE ondertekende het Klimaatakkoord te midden van bewoners van De Wals in Voorhout
(tweede foto) Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zette zijn handtekening op het Klimaatakkoord en overhandigde het aan Ed Nijpels, voorzitter Klimaatberaad.

(Foto’s zijn vrij te gebruiken)

Fotograaf Kees-Jan Bakker


Misschien ook interessant