NVDE geeft tips voor duurzame gemeentes

22 maart 2018

Gisteren hebben in ons land inwoners van meer dan 335 gemeentes kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Veel van de partijen waarop gestemd kon worden hebben plannen om hun dorp of stad te verduurzamen. Zo bleek bijvoorbeeld uit onderzoek van de NVDE dat acht van de grote partijen in Den Haag de stad CO2-neutraal willen maken in 2030. Goede ideeën, maar hoe pak je zo’n grote opgave aan? De NVDE stuurt de gemeentes een brief met vier concrete suggesties voor groene plannen.

  1. Achter elk resultaat staat een sterk plan, zo ook voor de verwarming van onze huizen. Begin daarom meteen met het maken van een warmteplan. Leg daarin vast welke buurten wanneer van het aardgas af gaan en wat het duurzame alternatief wordt. Zo is voor bewoners duidelijk waar zij aan toe zijn.
  2. De energie van de toekomst komt uit alle hoeken en gaten. Het wordt opgevangen op de daken van huizen, omhoog gehaald vanuit de bodem of opgewekt met de wind. Maak plannen over hoe deze veranderingen in onze steden en dorpen passen. Welke vierkante meters zijn nog beschikbaar, en waar moet nog gepuzzeld worden? Een heldere omgevingsvisie en een duidelijk omgevingsplan komen de betaalbaarheid ten goede.
  3. De toekomst van het personenvervoer is elektrisch. Steeds meer autofabrikanten zetten in op elektrische auto’s. Over enkele jaren zoeft iedereen geruisloos zonder rookwolken door het land. Maar die elektriciteit moet wel ergens vandaan komen: uit (publieke) laadpalen. Aan de slag dus: bepaal laadpaalplekken waar fabrikanten laadpalen kunnen aanleggen.
  4. Tot slot: samenwerken. Sámen kunnen we van de energietransitie een succes maken, dus grijp kansen voor samenwerking aan. Sta open voor burgerinitiatieven, van mensen die de handen ineen slaan om samen energie op te wekken en te besparen. Dat levert naast meer duurzame energie ook een gevoel van saamhorigheid op.

De NVDE feliciteert alle verkozen raadsleden en wenst hen succes met het waar maken van hun groene plannen!


Misschien ook interessant