Nieuw ontwerp ACM over meerdere leveranciers op één aansluiting

22 maart 2017

Consumenten en bedrijven kunnen vanaf 2018 meerdere elektriciteitsleveranciers tegelijk op een aansluiting contracteren. Dat blijkt uit het ontwerpbesluit ‘Meerdere leveranciers op een aansluiting’ dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd.  De ACM biedt gelegenheid tot indienen van een zienswijze hierop.

Op 30 maart is er op een hoorzitting mogelijkheid om deze toe te lichten. De deadline voor het aanvragen van spreektijd is donderdag 23 maart.

Het ontwerpbesluit is gebaseerd op een voorstel van bedrijven in de energiesector en is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking tussen de ACM en de sector. Het moet de consument de gelegenheid geven zelf te kiezen bij wie hij de stroom afneemt. Hij of zij kan bijvoorbeeld een andere leverancier kiezen voor de laadpaal van de elektrische auto dan voor de stroomvoorziening thuis. En een bedrijf kan er bijvoorbeeld voor kiezen zijn zelfopgewekte stroom te leveren aan een andere leverancier dan van wie hij stroom afneemt.

Duurzame energievoorziening die ook betaalbaar en betrouwbaar is

De ACM ondersteunt verduurzaming van de energievoorziening. Die voorziening moet ook betaalbaar en betrouwbaar zijn. De ACM zorgt ervoor dat netbeheerders de investeringen in duurzaamheid kunnen terugverdienen, voor zover ze efficiënt zijn. Ze ziet er op toe dat de energiemarkt zo goed mogelijk zijn werk kan doen, door netbeheerders te reguleren en concurrentie op de markt te bevorderen.

NVDE-directeur Olof van der Gaag over dit voorstel: ‘’Ik ben zeer tevreden met dit  voorstel. Het is een prima begin voor het mogelijk maken van nieuwe marktmodellen. We zien kansen voor slimme oplossingen met opslag, bijvoorbeeld in elektrische auto’s. Ook zal dit besluit bijdragen aan vergroten van de flexibiliteit en versnelling van de energietransitie.’’

Henri Bontenbal, energie-expert bij Stedin, denkt dat het niet zozeer consumenten zijn die uit zichzelf om twee leveranciers op één aansluiting zullen vragen. Hij denkt dat het initiatief ervoor eerder van aanbieders zal komen, zo stelt hij op RTL Z. Zo zou je als je een elektrische auto koopt, daar een laadpaal bij kunnen krijgen plus een contract met stroom die gegarandeerd van windmolens op de Noordzee komt. Daarvoor heb je dan de mogelijkheid van twee energieleveranciers op één aansluiting nodig. Lees zijn column.

Kijk hier voor het ontwerpbesluit: https://www.acm.nl/nl/download/publicatie/?id=17004


Misschien ook interessant