Nieuw initiatief om energietransitie te versnellen: de Nationale Energiecommissie

22 maart 2017

In 2030 Nederland 100% fossielvrij. Dat is wat een nieuw initiatief voor ogen heeft. De Nationale Energiecommissie bestaat uit betrokken burgers, instellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties en wil kennis, ervaring en kracht inzetten om dit doel te bereiken.

Aan de Nationale Energiecommissie doen onder meer bekende mensen als Marjan Minnesma (Urgenda), Dorine Putman (ASN Bank), Maurits Groen (WakaWaka) en cabaretier Dolf Jansen mee. Ook zijn sommige NVDE-leden aangesloten, waaronder Siward Zomer (ODE Decentraal) en Pallas Achterberg (Alliander).

Voorlopers

“Wij, zijn al volop aan de slag voor een duurzame economie. Voorlopers, zowel individuele inwoners als innovatieve bedrijven in Nederland, zijn al volledig onafhankelijk van fossiele energie. Wij geloven dan ook dat Nederland in 2030 kan zijn overgestapt op 100% duurzame energie”, schrijven de initiatiefnemers.

Daar is wel wat voor nodig. Daarom stellen ze een krachtige doelstelling: in 2030 Nederland fossielvrij voorop, moet er een krachtig verbond komen van overheid, bedrijfsleven, onderwijs, pensioenfondsen en burgernetwerken en een onafhankelijk werk- en sturingsorgaan zoals de succesvolle Deltacommissie.

Gevraagd en ongevraagd advies

De Nationale Energiecommissie staat boven de politiek – en werkt samen met inwoners, onderwijs, overheid, bedrijven, wetenschappers en maatschappelijke organisaties. De Nationale Energiecommissie geeft gevraagd en ongevraagd advies over het beleid voor de energieversnelling. Er zijn in Nederland inmiddels al duizenden mensen actief in regionale energiecommissies die meewerken, meedenken en meedoen. De duurzame energie-agenda bepalen we samen. De Nationale Energiecommissie ondersteunt: met geld, coördinatie en planning.

Voor meer informatie: www.energiecommissie.nl.


Misschien ook interessant