Mediamonitor energietransitie 5 juni

5 juni 2018

Studio Energie #14 Remco de Boer
Sven Tummers, directeur Vermilion Energy -na NAM de grootste gaswinner op land- over gaswinning anno 2018 tussen Haagse steun en lokaal verzet.
https://soundcloud.com/studio-energie/afl-14-hoop-vrees-en-realisme-sven-tummers-vermilion-over-toekomst-gaswinning-na-groningen

In het Noord-Hollandse dorp Warder is in de nacht van maandag op dinsdag een aardbeving met een magnitude van 2.5 gemeten, blijkt dinsdag uit gegevens van het KNMI. Het epicentrum bevond zich op 3 kilometer diepte. Dit wijst erop dat de beving is veroorzaakt door gaswinning.

Uit nieuwe onderzoek van de Autoriteit, Consument & Markt (ACM) blijkt dat er afgelopen jaar wéér meer consumenten zijn overgestapt van energieleverancier, wel 1,3 miljoen huishoudens.
4 juni – Grootste deel consumenten weet dat overstappen van energieleverancier loont ACM

Eneco voert een ingrijpende reorganisatie door waarbij per 1 september 250 functies verdwijnen. Het bedrijf wil een kostenreductie bereiken van €100 mln. Uiteindelijk zullen er ook nieuwe banen worden gecreëerd, maar over het aantal wil een woordvoerder nog geen uitspraak doen.
Eneco reduceert kosten met €100 mln en schrapt 250 functies  Nieuwsbureau Energeia

Rapport: RENEWABLES 2018 GLOBAL STATUS REPORT
Strong growth continued in the renewable power sector, while other renewable sectors grew very slowly. Solar photovoltaic (PV) capacity installations were remarkable – nearly double those of wind power (in second place) – adding more net capacity than coal, natural gas and nuclear power combined. http://www.ren21.net/gsr-2018/

De manier waarop op dit moment wordt toe gewerkt naar het klimaatakkoord illustreert als weinig anders dat Nederland wordt geregeerd door imbecielen die iets weten van de dynamiek van politiek, maar nergens anders iets van begrijpen. En dat ook niet willen.
4 juni Klimaatakkoord – bestuur door imbecielen – Veren of Lood

Volgens jurist Michiel van Geloven van het Planschade-instituut is het erg lastig is om schadevergoeding te krijgen voor een windmolen in de achtertuin. Hij voert rechtszaken namens omwonenden van windparken met als doel om de geleden schade gecompenseerd te krijgen.
Jurist over schade door windmolens: ‘Ik heb nog nooit een rechtszaak gewonnen’ De Monitor

Bedrijfsartikel: Bij EXE ontwikkelen we energiesoftware voor zakelijke partijen. We zijn een jong bedrijf van 40 man, een zelfstandig onderdeel van netwerkbedrijf Alliander. Wij geloven in een vrij toegankelijke en betaalbare energievoorziening, liefst gebaseerd op lokale opwek en lokaal gebruik. In de gebouwde omgeving zorgen we voor optimale afstemming van opwek, verbruik en distributie van energie.
4 juni – Flexibiliteit sluitstuk voor energietransitie Duurzaamgebouwd

Woningbouw vereist daadkrachtige aanpak zoals bij Deltaprogramma  Het Financieele Dagblad

Vertegenwoordigers van ruim 80 overheden, 100 maatschappelijke organisaties en 130 bedrijven hebben op de Klimaattop Zuid in Breda afspraken gemaakt over allerlei acties omtrent klimaatverandering. ommissarissen van de koning Van de Donk en Polman overhandigden de resultaten als input voor het Nationaal Klimaatakkoord aan Ed Nijpels (voorzitter Overlegtafel Nationaal Klimaatakkoord) en aan de regiovoorzitters uit de 3 provincies. Het slotakkoord van de dag is daarmee meteen het startakkoord voor de beweging Klimaatstroom Zuid.
5 juni –
Klimaattop Zuid: oogst zonnepanelen op boerendak  Solar Magazine

De provincie Noord-Brabant, de gemeenten Breda, Tilburg en Helmond, netbeheerder Enexis en een aantal marktpartijen gaan samen 3,9 miljoen investeren in de innovatie van de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.
5 juni – Noord-Brabant innoveert laadinfrastructuur elektrische voertuigen  FluxEnergie

Onderzoekers van ICIS, het wetenschappelijk instituut voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit Maastricht, zijn verleden jaar in kader van het EU Horizon 2020 project ENERGISE, op zoek gegaan naar projecten die duurzame verandering willen brengen in de energieconsumptie van mensen. Samen met tien onderzoekspartners  werd informatie verzameld over meer dan 1.000 projecten en initiatieven in 30 Europese landen. “Deze informatie is nu voor iedereen beschikbaar in een online database.
Grootste Europese database met duurzame energie initiatieven nu online  Maastricht University

Een consortium onder leiding van TNO heeft met ondersteuning van de Topsector Energie  de verschillende technische opties, inclusief economische haalbaarheid verkend in het zogenaamde North Sea Energy programma (NSE).
Offshore energiesysteemintegratie levert klimaatwinst op VEMW

Vanaf 2020 moeten beleggers anticiperen op disruptieve effecten in de sectoren energie en transport als gevolg van het samenkomen van energiebesparende maatregelen en de groei volgens een S-curve van nieuwe technologieën. Deze verrassend snelle trend zal aanzienlijke nieuwe beleggingsmogelijkheden opleveren, maar ook een bedreiging vormen voor de status quo.
4 juni – Energietransitie: de toekomst is al begonnen The Asset

De aanleg van zonneparken op landbouwgrond staat volop ter discussie. Volgens bollenkweker Cor de Graaf zou LTO er goed aan doen om zonneweides niet te beschouwen als een bedreiging, maar juist als een kans.
5 juni – Pak handschoen zonneweides op NieuweOogst.nu

Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat het overgrote deel van de boorbedrijven die gesloten bodemenergiesystemen aanleggen dat niet volgens de regels doen. Dit geldt voor elf van de dertien onderzochte bedrijven. Daardoor kan de kwaliteit van het grondwater worden aangetast. ILT noemt dit onaanvaardbaar.
ILT: Grondwaterkwaliteit onder druk bij aanleg bodemenergiesystemen VEMW

Het bedrijf was tot vorige week nog druk op zoek naar een koper. Maar die werd niet gevonden en dus is de producent van behuizingen van gasturbines failliet. De 40 medewerkers zijn vrijdag ontslagen. Thomassen Machining is naar eigen zeggen slachtoffer van de energietransitie.
Doek definitief gevallen voor Thomassen in Rheden, 40 medewerkers op straat Studio Rheden (Blog)
Thomassen Machining in Rheden failliet, 40 ontslagen De Gelderlander

SKAO introduceert een nieuwe feature op de website. Vanaf nu kunnen bezoekers via een landkaart op zoek gaan naar organisaties die gecertificeerd zijn op de CO2-Prestatieladder en naar opdrachtgevers die aanbesteden met de Ladder. De landkaart laat in een oogopslag zien welke organisaties en opdrachtgevers structureel werk maken van CO2-reductie met de inzet van de CO2-Prestatieladder.
5 juni – Nederland kleurt groen met de CO2-Prestatieladder SKAO

Blog: Net nu we de economische crises amper hebben overleefd, lijkt de volgende in aantocht. Dit keer niet veroorzaakt door de banken, maar door gebrek aan personeel en materialen. Niet het percentage verkochte woningen bepaald start bouw, maar de agenda van de metselaar.
Metselaar 2.0 gezocht Cobouw

Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (Wet voortgang energietransitie) en schrappen gasaansluitplicht voor nieuwbouw
4 juni – Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (Wet voortgang energietransitie) Ploum

Lokaal nieuws

Hetzelfde doel en toch uniek: Energie Coöperatie Vorden  Contact Bronckhorst Noord (persbericht)
Energie: welke beloftes doet Lingewaard? Omroep Gelderland
Energie: welke beloftes doet Renkum?  Omroep Gelderland
Energie: welke beloftes doet Brummen?  Omroep Gelderland
Energie: welke beloftes doet Epe? Omroep Gelderland
Energie: welke beloftes doet Zaltbommel? Omroep Gelderland
Energie: welke beloftes doet Wageningen? Omroep Gelderland
Publiek debat zonneparken: ‘Je moet niet over hoofden mensen heen praten’ RTV Drenthe
Reuzenlibelle als pilotproject Energiekunst bij Gasterij Natuurlijk Smeerling  Het Streekblad
A58 tussen Tilburg en Breda wordt ‘slimste snelweg van Europa’  BD.nl
Zwolse wijk Berkum wil proefwijk zijn voor aardgasvrij wonen RTV Oost
Zonnepanelen: een zucht of een zegen Apeldoorn Direct
‘Energietransitie’ aan de orde. brabant.nl
Energie (2018) Trendbureau Overijssel

Over de grens

Bengalen heeft al volop te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Fotograaf Arko Datto laat zien wat dat voor de inwoners betekent.
4 juni – Nergens zijn de gevolgen van de klimaatverandering zo goed zichtbaar als hier – Volkskrant

Advances in clean energy expected to cause a sudden drop in demand for fossil fuels, leaving companies with trillions in stranded assets
4 juni – ‘Carbon bubble’ could spark global financial crisis, study warns the guardian

Decisive action on climate change is needed to meet the goals set by the Paris agreement and this requires a major shift to electricity in transport, buildings and industry in the EU. This is the key finding of “Decarbonisation pathways”, a new study conducted by Eurelectric and unveiled on 4 June during the Eurelectric Power Summit 2018.
4 juni – Decarbonisation Pathways shows that deep EU decarbonisation requires 60% electrification –Eurelectric

Evenementen

Evenement: EU Sustainable energy week 4-8 juni
Europa, trek de stoute schoenen aan als het gaat om schone brandstoffen  Binnenlandsbestuur
4 juni – EU Sustainable Energy Week 2018 launched in Ukraine  EU Neighbours

Evenement: Blowlands op 16 juni
Energiefestival Blowlands: programma vol nieuwe energie  Hét Gemeentenieuws Groesbeek – Gemeentenieuws
Zelf energie opwekken op Blowlands Festival Nieuws uit Nijmegen

 

Naar de Mediamonitor energietransitie 4 juniNaar de Mediamonitor energietransitie 7 juni


Misschien ook interessant