Mediamonitor energietransitie 7 juni

7 juni 2018

Architectuur draait om design en minder om duurzaamheid. Dat kan en moet anders, zegt de organisatie van de Rotterdamse biënnale. ‘Architecten moeten afzien van projecten die geen rekening houden met klimaat, natuur en milieu.’
6 juni – Ook de architect moet groen gaan denken  Trouw

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat samen met het Britse Storelectric een systeem bouwen voor de opslag van duurzame energie. Storelectric kwam als winnaar uit de bus van een wedstrijd die NAM eerder dit jaar uitschreef.
6 juni – NAM met Brits bedrijf in zee voor energieopslag  Nieuwsbureau Energeia
7 juni – De NAM wil duurzame energie opslaan – en dat is nieuw voor het olie- en gasbedrijf Volkskrant
NAM start met Storelectric opslagproject met samengesperste lucht – De Ingenieur
NAM gaat met Storelectric grootschalig energie opslaan – Utilities

Minister Wiebes (Economische Zaken) presenteert vandaag twee successen waardoor de vraag naar Groninger gas sneller afneemt dan verwacht: de export naar Duitsland daalt en het is mogelijk om extra stikstof in te kopen waarmee buitenlands gas geschikt kan worden gemaakt voor onze cv-ketels en gasfornuizen.
7 juni – Gassuccessen voor minister Wiebes Telegraaf

De helft van duurzaam opgewekte energie wordt door gebouwen verspild. Door onjuist afgestelde installaties worden panden verwarmd, verlicht of gekoeld terwijl er niemand aanwezig is. Om deze uitdaging in te vullen introduceert ING de Energierobot.
6 juni – ‘Energierobot voorkomt massale energieverspilling’ Duurzaamgebouwd.nl

Om het mogelijk te maken gebouwen met een lage CO2-uitstoot gecontroleerd te koelen heeft Alklima de e-serie modulaire chiller van Mitsubishi Electric Living Environment Systems in haar programma opgenomen.
7 juni – Energiezuinige chiller voor gebouwkoeling met lage CO2-uitstoot Duurzaamgebouwd.nl

Ze leggen binnen bedrijven vooral het generatieconflict bloot. De young professionals zijn dit jaar opvallend vertegenwoordigd in lijst van de Duurzame Jonge 100, die vanavond wordt gepresenteerd.
7 juni – Groene jonkies durven het duurzame conflict wel aan  Trouw

6 juni – Microsoft laat een datacentrum in zee zakken DuurzaamBedrijfsleven.nl

Meer dan veertig grote Nederlandse bedrijven hebben samen afgesproken om de CO2-uitstoot, veroorzaakt door hun zakelijk reisgedrag, tegen 2030 met de helft te verminderen. Ze hebben ook de onderhandelaars van het recente Nederlandse Klimaatakkoord gevraagd hun ideeën over te nemen. Bovendien willen ze er mee voor zorgen dat duurzaam reizen alvast in Nederland steeds gewoner en makkelijker wordt.
6 juni – Nederlandse bedrijven gaan minder milieubelastend reizen FluxEnergie

Episode 8 – Electric Vehicles – The Norwegian way
What does the future hold for the car industry? DNV GL talks to Christina Bu, Secretary General of Norwegian Electric Vehicle Association, about the incredible steps taken by Norway to encourage electric vehicles (‘EVs’), and what impact this will have on transportation in the future.
Electric Vehicles – The Norwegian way  Recorded live at the Global Smart Energy Summit 2018 in Dubai.

Tijdens een Algemeen Overleg over Spoor komt Kamerlid Suzanne Kröger woensdag met een aantal concrete voorstellen om internationaal treinverkeer als alternatief voor het vliegtuig te stimuleren. Drie punten hebben prioriteit: het prijsverschil tussen treinreizen en vliegen moet aangepakt, de reistijden op internationale trajecten moeten korter en het boeken van een internationale treinreis moet een stuk eenvoudiger worden gemaakt.
6 juni – GroenLinks wil actieplan internationale trein  Treinreiziger.nl

Recycling Door cement terug te winnen uit sloopbeton, kan veel broeikasgas worden bespaard. „Nederland besteedt veel aandacht aan verduurzaming van energie. We vergeten haast hoeveel er te winnen valt met materialen.”
6 juni – Dit is de nieuwe betonvreter, de ‘heilige graal’ in de bouw  NRC

Thomas Piessens, programmamanager Energie & Duurzaamheid bij UNETO-VNI, gaat in een serie blogs in op het Klimaatakkoord. In dit blog vertelt hij over de gemeentelijke warmtetransitieplannen en de rol hierbij van de installateur en de invloed op de dienstverlening.
6 juni – Klimaatakkoord: van grote getallen naar de praktijk in de wijk UNETO VNI

De kolenboeren en het investeringsklimaat Het Financieele Dagblad

De Nederlandse overheid daagt de samenleving uit om zich in te zetten en samen te werken voor de energietransitie. Het is echter de vraag of diezelfde overheid wel in staat is om ruimte en expertise te bieden aan welwillende initiatiefnemers. Rijksuniversiteit Groningen en adviesbureau OnderSogt deden onderzoek bij de gemeenten Almere, Groningen en Tilburg naar het transitievermogen van gemeenten.
6 juni – Bepaal met deze checklist of jouw gemeente transitievermogen heeft Stadszaken.nl

E2-Energie meldt een kapitaalinjectie van 400.000 euro te hebben verworven via private investeerders. Het geld wordt aangewend voor projectfinanciering van grote pv-systemen.
7 juni – E2-Energie verwerft kapitaalinjectie voor projectfinanciering van grote zonneparken  Solar Magazine

Anneke de Vries is winnaar geworden van de derde editie van de Green Leader Award. Van de vijf genomineerden kreeg zij de meeste stemmen van het publiek. Op 6 juni op vastgoedbeurs PROVADA in de RAI Amsterdam ontving De Vries de award
6 juni – Anneke de Vries (Albert Heijn) wint Green Leader Award

Lokaal

Drents dorp Ansen loopt voorop in energietransitie op weg naar ‘energieneutraal in 2020’. Binnenlandsbestuur
6 juni – Provinciehuis binnen een jaar ‘van het gas af’ RTV Drenthe
Haaksbergen gaat ‘Samen duurzaam vooruit!’ met coalitieakkoord Haaksbergen Actueel
‘Kunnen we straks al die energie die wordt opgewekt wel kwijt?’ Apeldoorn Direct

Trein of vliegtuig Het debat over de invloed van vliegen op het mileu is de afgelopen maanden op gang gekomen. „Alles wat ik deed voor een beter milieu, werd door het vliegen eigenlijk tenietgedaan.”
6 juni – Iedereen heeft het ineens over reizen per trein NRC

 

Naar de Mediamonitor energie van 6 juni Naar de Mediamonitor energie van 11 juni


Misschien ook interessant