Mediamonitor Energietransitie 27 juni

27 juni 2018

Welkom! De NVDE maakt meerdere keren per week een mediamonitor, waarin artikelen en items over de energietransitie gebundeld zijn. We maken deze mediamonitor tot begin juli, wanneer het Klimaatakkoord op hoofdlijnen gereed zal zijn, zodat NVDE-leden goed geïnformeerd zijn over de wijze waarop duurzame energie in de media komt.

Link naar mediamonitor energietransitie 10 juli

Klimaatakkoord

De meeste provincies hebben moeite om genoeg locaties voor windturbines te vinden om de opgelegde taakstelling voor 2020 te halen. In het nieuwe Klimaatakkoord zal een nieuwe opgave worden vastgelegd die zeker net zo groot zal zijn, zegt Joris Wijnhoven van Greenpeace.
26 juni – Klimaatakkoord zal lokale overheden dwingen meer windturbines en zonneparken te plaatsen – Energeia

Woningcorporaties verzetten zich tegen de leidende rol waarin ze terecht dreigen te komen in het aardgasvrij maken van woningen. Ze hebben niet genoeg geld om op korte termijn grote aantallen woningen aan te sluiten op alternatieve energiebronnen, stelt koepelorganisatie Aedes.
25 juni – Woningcorporaties verzetten zich tegen voortrekkersrol bij aardgasvrij wonen  Het Financieele Dagblad
Woningcorporaties kunnen voortouw niet nemen om woningen aardgasvrij te maken – BNR Nieuwsradio
Woningcorporaties: ‘Meer geld nodig om woningen CO2-neutraal te maken’ – NU.nl
Woningcorporaties verzetten zich tegen opgelegde leidende rol aardgasvrij wonen – NU.nl

Opinie Paul Geurts van Kessel (oprichter van Greenhome) en Talitha Muusse (medeoprichter van Klimaat en Energiekoepel KEK)Op dinsdag 10 juli worden de hoofdlijnen voor een klimaatakkoord bekend gemaakt. In dat akkoord moeten afspraken staan over de wijze waarop we tot een CO2-neutrale gebouwde omgeving kunnen komen. Als jonge professionals werken wij mee aan dit akkoord. Met een plek aan de onderhandelingstafel ‘Gebouwde omgeving’ dragen we bij met onze ervaring met verduurzaming van wijken.
25 juni – Huidige financieringsplannen staan haaks op een inclusieve transitie  Het Financieele Dagblad

Praten over duurzaamheid is niet meer uit het moderne leven weg te denken. Kranten en actualiteitenrubrieken staan vol met meninkjes over duurzaamheid en iedereen loopte te koop met ‘groen’. Beleggers en bedrijven buitelen over elkaar heen om te laten zien hoe verantwoordelijk en duurzaam ze doen. Je kunt nauwelijks meer normaal over straat zonder te struikelen over een hipsterbaard die een sociale startup runt vanuit de lokale coffee company.(J. Bensink)
24 juni – Sorry. Uw duurzaamheidshobby is niets meer dan een druppel op een gloeiende plaat  Das Kapital (Blog)

We verwoesten de aarde en niks doen is geen optie. Die boodschap gaf Jan Terlouw mee aan een zaal vol studenten en belangstellenden bij een debat over milieu en duurzaamheid in het Hoftheater in Raalte.
26 juni – Jan Terlouw doceert in Raalte: Niks doen is geen optie De Stentor

De aanleg van weides vol zonnepanelen kan grote gevolgen hebben voor het leven in en op de bodem.
25 juni – Ecologen: zonneparken zijn funest voor de natuur  Trouw

Column: De rode draad in het overzicht van de onderhandelingen over een nieuw klimaat- en energieakkoord, dat afgelopen zaterdag in deze krant stond, is: subsidie. Er zijn verschillende tafels waaraan onderhandeld wordt, iedereen die iets betekent in de polder praat mee en allemaal gaan ze moeilijk kijken zodra de kosten ter sprake komen, zo valt uit het krantenverhaal op te maken. (Sheila Sitalsing)
25 juni –De essentie van onderhandelen is zo min mogelijk geven, zo veel mogelijk nemen Volkskrant

Energietransitie

Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen en manager corporate strategy bij Gasunie, over draagvlak, geothermie en waterstof.
PODCAST ‘Als we er een succes van willen maken, zullen we het met regels moeten doen’  Nieuwsbureau Energeia
‘Zonder regels geen succes’ – BNR Nieuwsradio

De energietransitie wordt het speerpunt van het nieuwe college in Rotterdam. Dat moet het vliegwiel worden voor het ontwikkelen van nieuwe, duurzame bedrijven en het opknappen en aardgasvrij maken van woningen. Zo wordt Rotterdam aantrekkelijker als stad en worden er nieuwe banen gecreëerd.
26 juni – Nieuwe college Rotterdam zet vol in op energietransitie NOS
26 juni – Tientallen gemeenten willen snel huizen van het aardgas halen NOS
Nieuw college Rotterdam wil grotere betrokkenheid bij haven  Het Financieele Dagblad
Snel technisch personeel opleiden voor energieplannen gemeente Rotterdam  RTV Rijnmond
R’dam: extra brug, metro, huizen en groener  Panorama
GroenLinks Rotterdam schuift Bonte en Bokhove naar voren als wethouders  RTV Rijnmond

Er zijn snel enorme fondsen nodig om gemeenten aardgasvrij te maken, zegt wethouder Joost Reus van Culemborg.
24 juni – Gemeenten willen vele miljoenen voor rol in energietransitie Volkskrant
Stad stopt 30% Eneco-opbrengst in #vangaslos – Dagblad070 (persbericht)
‘Miljoenen nodig voor begin transitie’ – Gemeente.nu
Gemeenten: van gas los kost miljoenen – Radar

De energietransitie is geen toekomstmuziek meer en pandeigenaren kunnen hier de financiële vruchten van plukken. De plaatsing van zonnepanelen op het dak van gebouwen betekent feitelijk een extra verhuurde verdieping en dus meer rendement. “Het is gevonden geld voor vastgoedeigenaren”, zegt Daniel van Dongen van Sunrock in een gesprek met VJ. Maar er is haast bij geboden, want de hoogte van de subsidie neemt snel af.
Oproep aan vastgoedeigenaren: ‘Hoe langer je wacht, hoe meer geld je laat liggen’  vastgoedjournaal.nl

Vijftien Nederlandse banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en investeerders gaan de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen meten en extern rapporteren met als doel een belangrijke bijdrage te leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen, te weten: tenminste 49% CO2-reductie in 2030, 100% in 2050. Hiervoor ondertekenen zij de Spitsbergen Ambitie die op dinsdag 26 juni 2018 om 12.00 uur wordt aangeboden aan Ed Nijpels, de voorzitter van het Klimaatberaad, het coördinerend overleg van het Klimaatakkoord.
26 juni – Financiële sector gaat voor Klimaatakkoord met Spitsbergen Ambitie  Duurzaamnieuws.nl
Financiële sector gaat klimaatimpact bijhouden – Assurantie Magazine
Financiële instellingen committeren zich gezamenlijk aan klimaatdoelstellingen – DuurzaamBedrijfsleven.nl

Geen SDE+ subsidie voor biogasproject op Chemelot-terrein
26 juni – Opnieuw een mestverwerkingsinitiatief gefrustreerd  Pig Business
OCI krijgt geen subsidie voor biogasinstallatie – Het Financieele Dagblad
Geen SDE+ subsidie voor mestverwerkingsproject van OCI Nitrogen en Re-N Technology – Agriholland (persbericht)
Biogasinstallatie Chemelot dreigt te mislukken – 1Limburg – Nieuws en Sport uit LimburgDe staat geeft voortaan geen subsidie meer voor de grond onder zonneparken. Dat meldde minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) dinsdag in reactie op Kamervragen van Sandra Beckerman (SP)
26 juni – Wiebes stopt subsidies voor grond onder zonneparken  Schaatskrant.nlHet besluit van Minister Wiebes om de gasaansluitplicht voor nieuwbouwwoningen te schrappen, roept een sterke contrareactie op vanuit de bouwsector. Dat stellen onderzoekers van Bouwtrend. Hun onderzoeker toont aan dat nieuwe rijwoningen nog massaal worden voorzien van een gasketel voordat het verbod hierop vanaf 1 juli in werking treedt. Dat blijkt uit analyse van de energieprestatieberekeningen uit 2018 voor meer dan 13.000 nieuwe rijwoningen.
25 juni – Nieuwe rijwoningen nog massaal aan het aardgas  Installatieprofs (persbericht) (Blog)

De Tweede Kamer staat kritisch tegenover de grote hoeveelheid geld die wordt onttrokken aan woningcorporaties, en dus indirect aan de portemonnee van huurders. Dat geld kan niet worden gebruikt voor volkshuisvestingsdoelen
26 juni –Kamer kritisch over belastingen sociale huursector  Nederlandse woonbond

Minister van economische zaken en klimaat Eric Wiebes (VVD) heeft Herman Sietsma aangesteld als waarnemend nationaal coördinator Groningen. Sietsma volgt in die (voorlopige) functie Hans Alders op, die eerder deze maand zijn ontslag indiende, nadat Wiebes de versterking van 1.588 beschadigde huizen opschortte.
26 juni – Herman Sietsma ‘waarnemend’ nationaal coördinator Groningen – FluxEnergie

Branchevereniging Energie-Nederland betwijfelt of het haalbaar is om de terugleversubsidie per 2020 in te voeren. Dat heeft de organisatie vorige week laten weten. De belangenclub vreest dat anderhalf jaar te kort dag is om de systemen van energieleveranciers voor te bereiden op een overstap van de de huidige salderingsregeling op de terugleversubsidie
26 juni – Energie-Nederland wil uitstel invoering terugleversubsidie – Energeia
26 juni – Einde aan verrekenen van opgewekte duurzame elektriciteit  Rendement.nl

Column: ‘Regeren is vooruitzien’ staat voor een beleid dat het algemeen belang dient, en zich niet tot het heden beperkt maar ook op de toekomst is gericht.
26 juni – Wie vergeet vooruit te zien roept rampen over zich af  Trouw

Opinie | Jan Peter Balkenende is voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition. Paul Rüpp is voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool.
24 juni – Neem duurzame ontwikkelingsdoelen van VN op in curricula hoger onderwijs  Het Financieele Dagblad

Netbeheerder Tennet is één van de koplopers in digitale transformatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad en Vlerick Business School onder de 200 grootste Nederlandse bedrijven. Samen met negen andere organisaties, vormt Tennet de top 10.
25 juni – Netbeheerder Tennet koploper in digitale transformatie  DuurzaamBedrijfsleven.nl

(ABM FN) De Franse energiegroep Engie is één van de kandidaten die overweegt een bod op de divisie Renovaveis van Energias de Portugal (EDP) te doen. Dit meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen bekend met de situatie
26 juni – Engie overweegt bod op duurzame divisie EDP – media  Beursduivel

De activisten van de milieubeweging Greenpeace bewerkten uit protest een bekend Berlijns plein met 3500 liter gele verf. Ze protesteren tegen het gebruik van kolen en willen met de gele verf de aandacht vestigen op groene energie, zoals die van de zon. De organisatie gebruikte wel milieuvriendelijke en afwasbare verf.
26 juni – Greenpeace zet duurzame energie letterlijk en figuurlijk in de (gele) verf in Berlijn  Het Laatste Nieuws

In 14 jaar tijd is het aantal energieleveranciers in Nederland verviervoudigd. In 2018 zijn er 47 energiebedrijven actief. Het grootste deel van de bedrijven levert stroom en gas aan particulieren en zakelijke afnemers. 12 energieondernemingen richten zich uitsluitend op de klein- en grootzakelijke markt. Dat blijkt uit een rondgang en infographic van Energievergelijk.
Aantal energieleveranciers verviervoudigd  Ezpress (persbericht)

Voorbeelden/Projecten

Suez verduurzaamt productielocaties met zonnedaken  DuurzaamBedrijfsleven.nl
Seat installeert 53.000 zonnepanelen op fabriek in Barcelona  DuurzaamBedrijfsleven.nl
Bedrijventerrein Laarberg gaat nieuw deel in gebruik nemen  Groenlose Gids (persbericht)
Groningen Seaports wil zonneparken aanleggen op industriegebied Oosterhorn  Groninger Internet Courant
Ondanks tegenslagen toch podiumplek voor TU Delft Solar Boat talenten Team tijdens tweede race  Link Magazine
Oliehandelaar wil waterstoftankstation openen: ‘Ik geloof erin en ben niet de enige’  Omroep Brabant
Gemeente Venray en Volta Limburg starten energieproject ‘PlusJeHuis Venray’  Omroep Venray
Initiatief Bergen op Zoom: ‘Nederlands/Belgisch platform als vuist tegen kerncentrales Doel en … BN DeStem
Eerste Aalsterse windturbine komt op Ilva-terreinen  Het Nieuwsblad
Vattenfall bouwt proeffabriek voor staal op basis van waterstof  DuurzaamBedrijfsleven.nl
Zonnepark-planoloog: Niet paniekerig doen als het niet meteen helemaal goed gaat  RTV Drenthe
Eerste angelmeeting voor offshore windindustrie een feit  Investeerders.nl
Een tweede kustlijn  H2O Waternetwerk
‘Een auto waarmee je naar Barcelona rijdt en alleen bij een benzinestation stopt om een broodje te …  Solar Magazine

Lokaal

Beuningen vergroent het snelst  De Gelderlander
Bommelerwaar-Stroom ziet levenslicht  BD.nl
Enorme groei van aantal zonneparken in Twente en de Achterhoek   Tubantia
´Strook langs A1 bij Stroe perfect voor windmolens´  Barneveldse Krant
Overvecht gaat van het gas af  Nieuws.nl
Gas eraf blijkt geen luchtig klusje  Omroep Nijkerk
Groningen en Drenthe bestellen 1.000 laadpalen voor elektrische auto’s  DuurzaamBedrijfsleven.nl
Provincies en gemeenten in Groningen en Drenthe bestellen duizend laadpalen  Nieuws.nl
Nieuw college De Bilt aan de slag: ‘Samen bouwen aan topklimaat’  De Gooi- en Eemlander
Deze vijf Nijmeegse wijken gaan als eerste van het gas af  De Gelderlander

Evenementen

Jubileumeditie Duurzaam Gebouwd Congres in provincie Friesland  Duurzaamgebouwd.nl
Vervolgbijeenkomst duurzame energie-coöperaties op 2 juli  Gemeente Heumen

Naar de Mediamonitor energie van 26 juni – Naar de Mediamonitor energie van 2 juli


Misschien ook interessant