Makelaars pakken meer en meer hun rol in de energietransitie

22 maart 2018

Makelaars zijn in de positie om een rol van betekenis te spelen in het verduurzamen van woningen. Zij kunnen huizenkopers wijzen op de mogelijkheden om hun nieuwe huis meteen up to date te brengen met isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.
Gerco van den Berg, programmamanager woningmarkt bij NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs), schetst hoe meer en meer makelaars zich bewust worden van deze rol. De NVM gaat hen hierin ondersteunen.

 Welke invloed heeft de NVM?
‘’Er zijn drie brancheverenigingen in de makelaardij. De NVM is hierin veruit de grootste met 75 procent van de markt. We zijn een vereniging voor makelaars en taxateurs. We hebben ongeveer 3000 aangesloten ondernemingen met daarin werkzaam circa 4200 makelaars. Daarnaast vallen onder de holding van NVM nog een aantal deelnemingen, waarvan Funda de bekendste is.

Wat doet de NVM om makelaars en taxateurs te helpen om de energietransitie te bevorderen?
‘’De NVM is een programma omtrent duurzaamheid aan het ontwikkelen. Daarin is de drijfveer verduurzaming in de woningmarkt voor de aankomende jaren. Momenteel lopen er al een aantal kleinschalige projecten binnen de NVM op het gebied van duurzaamheid. Deze projecten zijn onder meer voortgekomen uit de Stroomversnelling Koopwoningen. Het doel van de NVM is om nu echt een slag te gaan maken samen met een grotere groep makelaars.’’

Waar zitten op dit moment de valkuilen?
‘’De grootste valkuil zit op dit moment in het feit dat 9 van de 10 makelaars worden ingehuurd als verkoopmakelaar. Zij zijn vaak terughoudend in de communicatie over mogelijke energiebesparende maatregelen bij een huis, uit angst dat dat de verkoopprijs niet ten goede komt.  De verkoopmakelaar noemt liever de goede punten van het huis dan de verbeterpunten, want dat is in het belang van zijn (of haar) opdrachtgever.’’

Wat doen jullie om deze valkuil te overwinnen?
‘‘De afgelopen tijd hebben we vooral de focus gelegd op de koplopers onder de makelaars. Zij zien al in dat ze een onmisbare rol spelen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Sommigen specialiseren zich zelfs in het geven van energie-advies, naast hun makelaarswerk. De NVM is nu bezig om beleid te ontwikkelen waardoor we naast deze koplopers ook de meerderheid in beweging kunnen krijgen. Dit willen we gaan bereiken door tools gemakkelijker te maken, meer informatie aan te bieden via onze communicatiekanalen en om ketenpartners en makelaars nog meer te gaan faciliteren op het gebied van duurzaamheid.’’

Hoe kunnen makelaars en banken hierin samenwerken?
‘’De komende tijd gaan we met onze stakeholders verder in gesprek over verduurzaming. Samen met bijvoorbeeld banken kunnen we de ketenintegratie op verduurzamingsvlak verder verbeteren zodat de consument in dit beter geadviseerd en ontzorgd wordt. De NVM is blij dat een vijftal banken recent hebben aangekondigd dat zij gaan zorgen dat in elk hypotheekadviesgesprek het onderwerp energiebesparing aan de orde komt.”

Hoe kunnen makelaars het voor woningbezitters makkelijker maken?
“De makelaar kan de consument helpen om een pad uit te stippelen. De consument moet zien waar hij of zij naartoe gaat op het gebied van duurzaamheid. Hierbij heeft de consument een scope van vijf tot tien jaar. Hij of zij kijkt gewoon meestal niet verder vooruit. Dat is een handicap als het gaat om maatregelen die zich over een lagere periode uitstrekken. Maar het is wel iets om rekening mee te houden. Niet iedere woningeigenaar zal in één keer  zijn woning energieneutraal of Nulopdemeter kunnen renoveren, dus zullen we meer moeten werken aan een stapsgewijze verbetering (energiebesparing en opwekking) van de woningvoorraad. Daarom is het belangrijk om programma’s en de communicatie hierop aan te passen.’’

Hoe ziet u de samenwerking met NVDE en andere stakeholders?
“We merken dat verduurzaming van gebouwen enorm leeft, mede dankzij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord die net begonnen zijn. We hebben als NVM goede contacten met ministeries en met diverse organisaties, waaronder de NVDE. Ook lokaal hebben makelaars vaak goede contacten met uitvoerende bouwbedrijven, installateurs en aanbieders van zonnepanelen of warmtepompen. We gaan bekijken hoe we deze samenwerking, zowel landelijk als lokaal, kunnen stimuleren. Want we hebben al die spelers nodig in de grote uitdaging om alle gebouwen energiezuiniger te maken.”

 

Foto: Gerco van den Berg van de NVM, (Fotograaf: Hans Roggen)


Misschien ook interessant

Bart Groothuis, Europarlementariër (VVD): “Geen ander Europees land zo goed gepositioneerd om duurzame energie van eigen bodem op te wekken”

Bart Groothuis, Europarlementariër (VVD): “Geen ander Europees land zo goed gepositioneerd om duurzame energie van eigen bodem op te wekken”