Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

10 mei 2016

Er is de afgelopen maanden intensief gewerkt door de sector aan de implementatie van de ISDE subsidie die per 1 januari 2016 is ingegaan. Bent u al bekend met deze subsidie voor zonnewarmte en andere duurzame warmte systemen?

De afgelopen maanden hebben installateurs en andere bedrijven de documentatie van de producten bijgewerkt en hebben hiermee de systemen aangemeld voor de ISDE productenlijst. Daarnaast zijn de promotionele activiteiten gestart om iedereen op de hoogte te stellen van deze subsidieregeling.

2300 aanvragen
Bij laatste telling van RVO zijn er 2300 aanvragen gedaan voor de ISDE subsidie, waarvan 17 procent door bedrijven en 83 procent door particulieren. Het merendeel van de aanvragen heeft betrekking op pelletkachels. Van de in totaal beschikbare 70 miljoen in de subsidie was er op 31 maart slechts 9,5 miljoen geclaimd door de aanvragen. Er ligt dus nog veel subsidie die kan worden ingezet.

De bedrijven en zonnewarmte lopen achter, legt Gerard van Amerongen, voorzitter van Holland Solar uit. “Bedrijven hebben over het algemeen wat meer tijd nodig om tot een beslissing te komen. Denk hierbij aan de plancyclus voor woningcorporaties. In die zin is het nog te vroeg om het succes van de regeling te beoordelen op dit aspect.”

Zonnewarmte loopt weliswaar achter maar signalen uit de sector zijn zeker hoopgevend. Van Amerongen: “Bedenk hierbij wel dat de productenlijst zonnewarmte pas eind februari enige omvang kreeg en dat de subsidie voor particulieren pas aangevraagd kan worden na de realisatie.”

Werkgroep Gebouw gebonden duurzame warmteproductie
Toch zullen we de komende tijd stevig aan de bak moeten in promotionele zin. De overheid wil hier ook in participeren. De sector zal de komende tijd een plan maken en via de nieuwe werkgroep ‘Gebouw gebonden duurzame warmteproductie’ zullen we steun bij de overheid en onze collega-branches ontwikkelen.


Misschien ook interessant