Gasunie treedt toe tot North Sea Wind Power Hub

18 september 2017

Het North Sea Wind Power Hub-consortium, dat tot nu toe bestond uit TenneT Nederland (lid van NVDE), Energinet Denemarken en TenneT Duitsland, verwelkomt met de toetreding van Gasunie (ook lid van NVDE) een innovatieve partner.
Centraal in het plan van de North Sea Wind Power Hub staat de aanleg van één of meerdere zogeheten ‘Power Link Islands’ met verbindingen naar en tussen de Noordzeelanden. Deze kunstmatige eilanden moeten midden in de Noordzee worden gerealiseerd, op een locatie met optimale windomstandigheden, dus waar het hard en veel waait (mogelijk de Doggersbank).

Er kan een groot aantal windturbines c.q. offshore-windparken worden aangesloten op een Power Link Island. Vanaf het eiland kan de windenergie verder worden gedistribueerd en getransporteerd via gelijkstroomverbindingen naar de Noordzeelanden (Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Duitsland en Denemarken). Deze zogenaamde ‘Wind Connectors’ maken niet alleen transport van de windstroom naar de verschillende aangesloten landen mogelijk, maar verbinden ook de energiemarkten van die landen met elkaar, zodat internationale elektriciteitshandel mogelijk wordt. Bovendien kunnen de verwachte overschotten aan windstroom worden omgezet naar gas (waterstof) voor grootschalig transport naar land, opslag of buffering.

Nieuwsbericht Gasunie


Misschien ook interessant