1 miljard euro extra voor stimulering duurzame energie

14 juli 2016

Wegens grote belangstelling stelt het Kabinet komend half jaar 1 miljard euro SDE+ budget extra beschikbaar. In 2016 is tot nu toe ruim twee keer zoveel SDE+ aangevraagd voor hernieuwbare energieprojecten dan beschikbaar was. Met het extra geld zal het aandeel duurzame energie in één jaar met ongeveer 2,5% groeien. Het precieze aantal hangt af van het aantal projecten dat daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

Dat is ronduit spectaculair te noemen. Eind 2015 zaten we op 5,8 procent. Met deze uitbreiding is er dus in één keer bijna de helft erbij. Qua groei is dat zelfs meer dan Duitsland in zijn beste jaren van de Energiewende heeft gehad.

Energieakkoord

Door de verhoging van het 2016 budget van 8 naar 9 miljard euro kunnen nu meer projecten doorgang vinden en zijn we weer een stap verder om het doel van 16 procent hernieuwbare energie in 2023 uit het Energieakkoord te realiseren. Dat succes komt overigens niet alleen door dat extra miljard maar ook doordat de bestaande miljarden zeer veel opleveren. Ondernemers hebben zeer scherp geprijsd. De kosten voor duurzame energie dalen. Net als bij wind op zee, dat telt ook mee. Een goed voorbeeld zien we bij de tender op windpark Borssele.

Definitieve omslag

Het kabinet speelt met de uitbreiding goed in op de investeringsbehoefte van partijen in duurzame energie. Om de ambitieuze klimaatdoelstellingen van 80 tot 95 procent CO2-reductie in 2050 moet er immers veel worden geïnvesteerd. Het laat vooral zien dat de methode van het Energieakkoord werkt en dat we de definitieve omslag naar duurzame energie hebben ingezet. Dat succes moeten we voortzetten. Ook na afloop van dit akkoord.

Alle beschikkingen van de SDE van de voorjaarsronde 2016 zijn inmiddels ook gepubliceerd. Of lees de analyse in Solar Magazine.  Meer informatie over de uitbreiding op de website van RVO.


Misschien ook interessant