Winnend bod windpark Borssele zet toon voor energietransitie

8 juli 2016

Dong Energy gaat de windparken Borssele I & II, 22 kilometer uit de Zeeuwse kust, bouwen. Het Deense bedrijf won de tender met de laagste prijs voor de aanleg en exploitatie van het park. Daardoor wordt Borssele naar verwachting voor 2,7 miljard goedkoper dan gedacht.

In totaal waren er 38 biedingen voor de aanbesteding van het grootste windpark van Europa. Borssele moet in 2020 klaar zijn en 700 megawatt opgesteld vermogen herbergen, genoeg energie voor 1 miljoen huishoudens.

Beslissende stap
“Dit is een beslissende stap voor windenergie op zee”, stelt voorzitter Hans Timmers van de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA). “Deze extreem scherpe prijs zet de toon voor de transitie naar volledige duurzame energie in Nederland. Voor deze prijs wordt vanaf 2020 schone energie geleverd aan 1 miljoen huishoudens. We komen veel goedkoper uit dan iedereen had verwacht. De biedingen moesten onder de 12,4 eurocent per kilowattuur (ct/kWh) liggen. Het winnende bod van 7,27 ct/kWh exclusief de aansluiting op het elektriciteitsnet is zelfs lager dan 10 ct/kWh. Dit is het maximumbedrag dat voor de laatste van de serie van vijf biedingen in 2019 is afgesproken,” aldus Timmers.

Gunstige marktomstandigheden
Het bedrag van de bieding is mede zo laag uitgekomen door de gunstige marktomstandigheden op dit moment. Zo zijn op de wereldmarkt de prijzen voor staal relatief laag, bieden de financiële markten een relatief gunstige rentecomponent en zien bedrijven met installatieschepen op dit moment graag orders binnenkomen.

NWEA maakt een groot compliment voor het gestroomlijnde biedingproces zoals ontworpen en uitgevoerd door het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. “De regie en de goede afstemming met alle belanghebbenden hebben mede tot dit succes geleid. Dat zie je ook aan de internationale belangstelling”, aldus NWEA-voorzitter Timmers. “Dit toont aan dat het gekozen systeem voor de biedingen werkt. De lage prijs voor Borssele I&II bewijst dat windenergie snel concurrerend wordt met conventionele energievormen en zich daarmee bewijst als essentiële energiebron”, stelt hij. “Met 10.000 extra banen als bonus.”


Misschien ook interessant