VN Klimaatconferentie: samen voor implementatie

10 november 2022

“Klimaatschade is een realiteit voor onze Afrikaanse partners”, zei premier Rutte op 7 november op de VN-Klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh. “Ze staan aan het front van een crisis die ze niet zelf hebben veroorzaakt.”

De COP27 focust op de implementatie van bestaande klimaatafspraken, inclusief het binnen bereik houden van het 1,5°C-doel, en specifiek de voortgang op de adaptatiedoelstelling en financiële steun aan ontwikkelingslanden. ‘Samen voor implementatie’ is de slogan van de conferentie. Landen grijpen de klimaattop aan om samenwerkingen op duurzame energie te smeden. Nederland lanceerde er bijvoorbeeld samenwerkingsprojecten voor groene waterstof met Namibië en Oman.

Deze klimaattop is de laatste kans voor landen om hun uitstootdoelen voor het jaar 2030 aan te scherpen. Dat is noodzakelijk om het klimaatakkoord van Parijs te laten slagen.

Behalve premier Rutte namen ook minister Jetten voor Klimaat en Energie, minister Kaag van Financiën, minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat op verschillende dagen deel aan COP27.


Misschien ook interessant

Podcast Betrouwbare Bronnen: Klimaat en Groene Groei: Sophie Hermans heeft grote ambities, maar wordt het haar mogelijk gemaakt?

Podcast Betrouwbare Bronnen: Klimaat en Groene Groei: Sophie Hermans heeft grote ambities, maar wordt het haar mogelijk gemaakt?