Vacature NVDE: stagiair Public Affairs en Communicatie

18 maart 2024

Vanaf januari 2025 zijn we weer op zoek naar een nieuwe stagiair Public Affairs en Communicatie. 

Ben of ken jij een hbo- of wo-student communicatie, bestuurskunde of politicologie met interesse in duurzaamheid? Wil jij stage lopen in het bruisende hart van de transitie naar duurzame energie in Nederland? Zoek dan niet verder, kom bij de NVDE!

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is de vereniging van bedrijven die zich sterk maken voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie. Door het bundelen van krachten uit de gehele sector versnelt de NVDE de energietransitie met kracht, inspiratie en veel enthousiasme. De NVDE vertegenwoordigt duizenden aangesloten bedrijven in de duurzame energiesector.

De NVDE bestaat uit een gezellig, professioneel team van 16 mensen, waaronder vier in het communicatieteam. De communicatie- en lobbystrategie zijn sterk met elkaar verweven.

We zijn op zoek naar een enthousiaste wo- of hbo-student, met kennis op het gebied van communicatie en public affairs. Je bent bovengemiddeld geïnteresseerd in duurzaamheid.  Je bent nieuwsgierig en kunt meedenken over de communicatie- en lobbystrategie en deze toepassen in de praktijk. Je schrijft graag korte, pakkende teksten, en bent liefst thuis op sociale media. Je bent een sociaal persoon, die makkelijk contacten legt, zelfstandig is en kritisch naar context kijkt. De stage is  voor drie tot vijf dagen per week, gedurende twee tot zes maanden.

Bij de NVDE doe je ervaring op met een breed scala aan communicatie- en lobbytaken:

  • Het schrijven van tekst voor de nieuwsbrieven
  • Bijdragen aan de social media-strategie
  • Meedenken over framing, beeld en infographics
  • Meedenken over gezamenlijke lobby-initiatieven met groepen bedrijven
  • Het versterken van de website
  • Meehelpen om duurzame energie vaak en positief in de media te krijgen.
  • Ondersteuning bieden op het gebied van media en evenementen

Wij vinden het belangrijk dat je naast uitvoerende taken ook durft mee te denken op strategisch niveau over onze lobby- en communicatiestrategie: hoe krijgen we de standpunten van de NVDE in de spotlight bij politici? Hoe zorgen we ervoor dat een motie wordt aangenomen, en is hiervoor een social mediacampagne nodig, of een opiniestuk in de krant? Hoe framen we dit?

Maar ook: hoe krijgen we het grote publiek mee in de energietransitie? Moeten we een evenement organiseren, een social media-campagne of een podcastreeks? Wanneer een specifieke strategie is gekozen, mag je deze ook zelf uitvoeren. Bij ons krijg je veel verantwoordelijkheid. De taakafbakening in overleg. Ook is er ruimte om een eventueel (afstudeer-)onderzoek te doen.

Je krijgt een goede stagevergoeding. Na je stage heb je waardevolle praktijkervaring binnen een professionele organisatie opgedaan en heb je je netwerk in het duurzame bedrijfsleven vergroot. Een stage bij de NVDE betekent impact maken. Met onze communicatie-initiatieven krijgen we veel media-aandacht. Omdat je bij ons een belangrijk onderdeel van het team bent, en niet zomaar een koffiehaler, kun je met je inspanningen heel veel mensen bereiken en verandering teweeg brengen. Daarnaast heb je na je stage hands-on ervaring van communicatietaken over het hele spectrum opgedaan: van het bedenken en uitvoeren van online campagnes tot het smeden van een coalitie van bedrijven. Ook weet je na je stage alles over de energietransitie.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Stuur dan je vraag of je CV met je motivatie naar de communicatiemanager van de NVDE, Claire Tielens, clairetielens@nvde.nl en volg ons alvast op Twitter en LinkedIn.

Onze vorige stagiair Floor Fransen aan het woord:
“Mijn naam is Floor Fransen, ik ben 21 jaar en zit in mijn vierde jaar  Communicatiewetenschap. Ik ben momenteel halverwege mijn stage bij de NVDE en zit hier helemaal op mijn plek. Het team is klein en lijntjes tussen collega’s zijn kort, waardoor je veel meer meekrijgt dan alleen communicatiewerkzaamheden. Binnen no time ben je helemaal ondergedompeld in de wereld van duurzame energie en de beleidsvorming daaromheen!

De NVDE laat je als stagiair ontdekken wat je zelf uit je stage wil halen, om vervolgens je werkzaamheden daarop af te stemmen. Je krijgt veel vrijheid, maar door regelmatig te reflecteren met je stagebegeleider, word je voldoende bijgestuurd. Taken die ik zoal op me neem zijn het bijhouden van de sociale media, het schrijven van korte teksten voor de nieuwsbrief en het ondersteunen van de organisatie van evenementen rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Super interessant om die verkiezingen zo van dichtbij mee te mogen maken!

Mocht je meer willen weten over deze stageplek bij de NVDE, mag je me altijd bellen of een bericht sturen via: 06-36534788 ”


Misschien ook interessant