Vacature stagiair Public Affairs

15 oktober 2024

Deze stagevacature is inmiddels vervuld. In het najaar van 2025 zijn we weer op zoek naar een stagiair Public Affairs.

We zoeken een nieuwe stagiair vanaf februari 2025 voor een periode van 3 tot 6 maanden voor 4 dagen per week. Solliciteren kan tot uiterlijk maandag 4 november.

De NVDE is een vereniging van bedrijven die zich sterk maakt voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie. Door het bundelen van krachten uit de gehele sector wil de NVDE het proces van energietransitie met kracht, inspiratie en veel enthousiasme versnellen. De NVDE vertegenwoordigt meer dan 6.000 aangesloten bedrijven in de duurzame energiesector. Deze organisatie bevindt zich in het bruisende hart van de omschakeling naar duurzame energie in Nederland.

De Nederlandse en Europese politiek is voor het bereiken van onze doelstelling van essentieel belang. Als stagiair Public Affairs ondersteun je in de contacten en monitoring van de Haagse en Brusselse politiek. Je taken zien er als volgt uit:

  • Volgen en verslag leggen van relevante overleggen en debatten in de Tweede Kamer
  • Meedenken met en voorbereiden van inbreng richting overleggen in de Tweede Kamer
  • Verzorgen wekelijkse politieke monitor
  • Meedenken over Europese beleidsbeïnvloeding. Specifiek volgen van ontwikkelingen rondom de EU Green Deal.
  • Ondersteuning bieden op het gebied van media en evenementen

Daarnaast is er ruimte om een eventueel (afstudeer-)onderzoek te doen.

We zoeken een enthousiaste WO-student, bij voorkeur op het gebied van politicologie of bestuurskunde, maar in elk geval geïnteresseerd in politiek en beleid. Je bent een sociaal persoon, die makkelijk contacten legt en niet bang is om op mensen af te stappen. Daarnaast ben je zelfstandig, kritisch en meer dan gemiddeld geïnteresseerd in duurzaamheid.
Je krijgt een goede stagevergoeding. Na je stage heb je een goede praktijkervaring binnen een professionele organisatie en heb je je netwerk binnen de duurzame samenleving vergroot.

De NVDE is gevestigd in Utrecht, met daarnaast een kantoor in Den Haag. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Wouter Langendoen, wouterlangendoen@nvde.nl. Of via kantoor@nvde.nl.

 

Onze oud-stagiair Wiebe Beekman aan het woord:

Een paar maanden terug begon ik met veel enthousiasme aan mijn stage als Public Affairs / Public Relations bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Het begon gelijk enerverend met een werkbezoek bij Stedin. Hier ontmoette ik de collega’s met wie ik vijf maanden zou samenwerken en werd ik in het diepe gegooid van wat er allemaal al gebeurt in de duurzame energiesector. En kwam ik erachter dat er nog veel gedaan moet worden (in dit geval netcongestie). Ook kwam ik erachter, door gesprekken met collega’s en leden, dat duurzame energie zo veel meer omvat dan zonnepanelen en windparken. En dat veel hiervan ook hand in hand gaat.

Vanaf de eerste week was ik verantwoordelijk voor het uitsturen van de Politieke Monitor. Waar dit in het begin nog wat uitvogelen was, had ik dit na een paar keer goed in de vingers. Bij het volgen van de debatten is het ook leuk om te zien dat ik nu de “stijl” van de verschillende Kamerleden die actief zijn op duurzaamheid herken.

Daarnaast is mijn grote project binnen de NVDE de impact die de hogere rente op duurzame investeringen heeft geweest. Voor dit project heeft Berenschot, namens de NVDE, een onderzoek gedaan naar wat de extra kosten zijn van een hogere (ECB) rente voor de energietransitie. Dit combineerde we met een inventarisatie onder de leden van de NVDE, waar ik heb bijgedragen aan het opzetten van de vragenlijst en het interpreteren van de antwoorden. Ook kreeg ik de verantwoordelijkheid om de lead te nemen in het opzetten van twee klankbordsessies. Met het onderzoek van Berenschot en de ledeninventarisatie konden we de impact van de hogere rente aantonen, en het is natuurlijk ook mooi als je een suggestie doet hoe het dan op te lossen. Hiervoor werkten wij samen met Sustainable Finance Lab (SFL). Zij hebben gekeken hoe binnen monetair ECB-beleid, met een “groene” korting voor investeringen in duurzame energie, de effecten van de hoge rente ingeperkt kunnen worden. Het uiteindelijke resultaat van dit drieluik is recent op de voorpagina van het Financieel Dagblad verschenen. Toen ik dat in de kiosk zag liggen was ik toch wel trots dat ik dit samen met het geweldige team bij de NVDE, Berenschot, SFL en de klankbordgroep voor elkaar heb gekregen.

Nu mijn stage bij de NVDE erop zit, ga ik na de zomervakantie beginnen aan een masteropleiding in Tilburg. In deze opleiding wil ik bezig blijven met mijn interesse en betrokkenheid bij duurzame thema’s, zoals de energietransitie. Daar heeft deze stage sterk aan bijgedragen door de intrinsieke motivatie en voortvarendheid die de NVDE en haar leden uitstralen in de duurzame energietransitie.


Misschien ook interessant