Sector zoekt met Kamerleden naar oplossingen hoge energiekosten

14 mei 2024

Op 13 mei hebben Koninklijke VEMW, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Energie-Nederland in een briefing voor Tweede Kamerleden aandacht gevraagd voor de hoge netwerkkosten voor elektriciteit in Nederland. Elektrificatie van de industrie, transport en warmte is een belangrijke kans in de energietransitie. De NVDE is daarom blij dat er veel oplossingen voor de korte en lange termijn zijn besproken. Zo kunnen gedane investeringen in CO2-reducerende technieken als e-boilers, ook daadwerkelijk aan en CO2 reduceren. Ook zijn we tevreden met de urgentie die breed gevoeld werd. We hopen dat dit gevoel nu wordt omgezet in politieke daadkracht.

De energieprijzen (inclusief transporttarieven) in Nederland zijn hoger dan in buurlanden België, Duitsland en Frankrijk. Dit komt voornamelijk door kortingen, die in Nederland afgeschaft zijn. Dit heeft gevolgen voor de energietransitie, de industrietransitie en het gelijke speelveld in Europa.

Aan de hand van vijf verschillende cases lieten vertegenwoordigers van bedrijven uit de industrie en de energiesector zien hoe de netwerkkosten duurzame investeringen belemmeren. Effectieve oplossingen vragen om politiek initiatief en consistent beleid.

Woensdag vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat Verduurzaming Industrie plaats, waarin de energieprijzen hoog op de agenda staan. De politiek is aan zet om concrete stappen te nemen, om de industrie- en energietransitie de wind in de zeilen te geven.

Lees hier onze inbreng richting het commissiedebat Verduurzaming Industrie


Misschien ook interessant

Bart Groothuis, Europarlementariër (VVD): “Geen ander Europees land zo goed gepositioneerd om duurzame energie van eigen bodem op te wekken”

Bart Groothuis, Europarlementariër (VVD): “Geen ander Europees land zo goed gepositioneerd om duurzame energie van eigen bodem op te wekken”