Position paper Effecten van de coronacrisis op de energietransitie

22 mei 2020

De NVDE stuurde 20 mei dit position paper over de effecten van de coronacrisis op de energietransitie naar de Tweede Kamer.
De coronacrisis heeft een serieuze impact op de energietransitie. Dat merken we nu op de korte termijn, maar er zijn ook zorgen over de realisatie van de klimaatdoelen voor 2030. De belangrijkste oorzaken zijn vraaguitval, stagnatie van projecten en extra onzekerheid voor investeringen. De NVDE pleit voor maatregelen die fungeren als trampoline, in plaats van een vangnet: beter is het om een euro te gebruiken om klanten te verleiden om te investeren, dan om een euro te vergoeden als de klant wegloopt. De uitvoering van het Klimaatakkoord vormt hiervoor de basis. Dit biedt een grote kans voor economie en werkgelegenheid.

We zien een duidelijke impact van de coronacrisis op de energietransitie. Hoewel er nu een tijdelijke vermindering is van de CO2-uitstoot, zijn er flinke zorgen dat de coronacrisis de Nederlandse klimaatdoelstellingen voor 2030 in gevaar brengt. Structurele verduurzaming vraagt investeringen. Die lopen nu vertraging op. Bijna de helft van de bedrijven in de duurzame energiesector verwacht daarom een groot tot zeer groot negatief effect op het halen van de doelen voor klimaat en duurzame energie, zoals benoemd in het Klimaatakkoord.

Lees de hele NVDE position paper over de gevolgen van de coronacrisis hier


Misschien ook interessant