Pleidooi voor een samenwerkingsprogramma snelle energiebesparing

15 maart 2022

Het is nog nooit zo duidelijk geweest dat we onze energievoorziening radicaal moeten verduurzamen: er is een klimaatcrisis, we zijn afhankelijk van gewelddadige dictators en de energierekening rijst de pan uit. Dit is hét moment om samen in actie te komen.
Snelle energiebesparing en overgang op duurzame energie is de enige structurele weg vooruit: dit lost veel problemen tegelijk op. Als we het samen doen, kan dit snel veel opleveren. Al onze organisaties hebben daar vele tips en oplossingen voor. Ook nu staan we klaar om mensen en bedrijven te helpen.

Zo zijn er al miljarden kubieke meters gas te besparen door alleen ruimtes te verwarmen en verlichten waar ook mensen zijn. De thermostaat en de temperatuur van de cv-ketel kunnen omlaag, de verwarming en verlichting kunnen zuiniger worden ingeregeld. Tal van kleine ingrepen leveren direct een lager gasverbruik op: bijvoorbeeld de deurdranger, de tochtstrips en de brievenbusborstel. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven en de industrie: pak bijvoorbeeld verwarmingsbuizen en hete leidingen goed in. Werk vrijdagen thuis zodat we reiskilometers sparen en de verwarming eerder uit kan. We kunnen nog veel olie besparen door het OV en de fiets te gebruiken, langzamer te rijden, de banden op spanning te hebben, elektrisch te rijden en auto’s te delen.
Wij zien dat de urgentie en de behoefte om ‘iets’ te doen nu zo groot is dat veel mensen en bedrijven al aan de slag zijn. Gelukkig maar. Laten we dat samen nog veel sterker maken en elkaar helpen. Daarom bepleiten wij een Samenwerkingsprogramma Snelle Energiebesparing. Want iedereen kan bijdragen aan de vermindering van ons energieverbruik.
Wij willen graag samen met de overheid alles uit de kast halen om nu ook echt de radicale verandering in gang te zetten die nodig is. Wij pleiten voor een doelstelling om binnen één jaar tenminste vijf miljard kuub minder aardgas te gebruiken.
Wij bepleiten een gezamenlijke campagne van overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en experts, met de volgende acties:

  1. Start een actieve informatiecampagne met wekelijkse persconferenties waarin wordt uitgelegd wat er aan de hand is, wat er gaat gebeuren en wie wat moet doen. En: wat kun je zelf doen, wat levert het op, wie kan je helpen?
  2. Dwing rendabele investeringen in het bedrijfsleven en de industrie af: alle energiebesparing die zich terug verdient binnen vijf jaar moet al verplicht worden doorgevoerd. Ga die wet zeer actief handhaven. Breid de wet bovendien uit naar meer bedrijven en instellingen en ook naar duurzame opwekking.
  3. Geef als overheid het goede voorbeeld door zelf energie te besparen en vraag hetzelfde van leveranciers en organisaties die subsidie ontvangen.
  4. Help mensen en bedrijven, ga de deuren en bedrijventerreinen langs. Investeer in energiecoaches, energieboxen en energiecoöperaties om mensen op weg te helpen. Organiseer collectieve acties, samen met buren of bedrijven. En investeer in menskracht en opleidingen!
  5. Zorg dat alle subsidies maximaal toegankelijk zijn voor iedereen. Garandeer dat het budget voldoende is voor alle aanvragen. En maak regelingen zo toegankelijk mogelijk, bijvoorbeeld door ook één isolatiemaatregel te subsidiëren en voorfinanciering rentevrij te maken. Het is cruciaal om nu mensen met lage inkomens tegemoet te komen. Maak daarom ook afspraken met woningcorporaties voor de snelst mogelijke acties voor huurders
  6. Monitor de aanpak en het effect. Hoever zijn we op koers voor de doelstelling om vijf miljard kuub minder aardgas te gebruiken? Giet de acties in een plan, maak ze kwantitatief, volg de voortgang op alle terreinen, breng in kaart wat het tempo drukt, pak deze barrières aan en los ze op.

Het samenwerkingsprogramma krijgt een lichte, op actie gerichte structuur. Wekelijks komen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden samen met een aantal creatieve en gemotiveerde deskundigen bij elkaar. Daarin vertellen ze over hun eigen acties, de resultaten en de barrières die ze tegenkomen. Samen worden oplossingen en nieuwe elementen bedacht. En we gaan door tot de doelstelling is bereikt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de NVDE; communicatie[at]nvde.nl ; 030-2340503

organisaties
Nina Tellegen Amsterdam Economic Board
Arie Koornneef ASN Bank
San Lie ASN Impact Investors
Marleen Janssen Groesbeek Avans
Roel Woudstra Buurkracht
Siward Zomer Energie Samen
Ehssane Gounou Essent
René de Schutter FeDEC
Marieke van Doorninck Gemeente Amsterdam
Emile Puttmann Greenchoice
Andy Palmen Greenpeace
Margriet Goddijn Grootouders voor het Klimaat
Maya van der Steenhoven Ideas from Europe
Aniek Moonen Jonge Klimaatbeweging
Rob van der Rijt Klimaatplein
Gijs Termeer Klimaatstichting HIER
Petra Lettink Klimaatverbond
Thijs van Mierlo LSA bewoners
Ika van de Pas Milieu Centraal
Maria van der Heijden MVO Nederland (ruim 2.000 bedrijven voor een nieuwe economie)
Marjolein Demmers Natuur & Milieu
Annie van de Pas Natuur- en Milieufederaties
Olof van der Gaag Nederlandse Vereniging Duurzame energie (namens ruim 6.000 bedrijven in duurzame energie)
Participatiecoalitie
Maarten Derksen Stichting DOEN
Alette Beerling TAUW advies- en ingenieursbureau
Michiel Kirch TKI Urban Energy
Pauline Bieringa Triodos Bank
Marjan Minnesma Urgenda
Cindy Kroon Vattenfall
Nathalie van Loon Warmetruiendag
Jorieke van der Stelt Zorg voor Klimaat

 

Experts
Dirk Bezemer – hoogleraar Faculteit Economie en Bedrijfskunde Rijksuniversiteit Groningen
Kornelis Blok – hoogleraar energiesysteemanalyse TU Delft
Felia Boerwinkel – Programmamanager Centre of Expertise Urban Technology
Mark Boneschanscher – Managing Director Institute for Renewable Energy Systems/ Eindhoven University of Technology
Wouter Botzen – hoogleraar economie van klimaatverandering Vrije Universiteit Amsterdam
Andy van den Dobbelsteen – Professor of Climate Design & Sustainability, Sustainability coordinator TU Delft
Klaas van Egmond – hoogleraar Milieukunde en Duurzaamheid Universiteit Utrecht
Seraina Grünewald – Chair for European and Comparative Financial Law Financial Law Centre, Radboud Business Law Institute/ Faculty of Law, University of Nijmegen
Anke van Hal – professor sustainable buildings Nyenrode
Renée Heller- lector energie & innovatie Hogeschool van Amsterdam
John Kerkhoven – directeur Kalavasta
Lisette Klok – onderzoeker en docent klimaatverandering en stedelijke klimaatadaptatie Hogeschool van Amsterdam
Jeroen Kluck – lector water in en om de stad Hogeschool van Amsterdam
Kees van der Leun- directeur Common Futures
Derk Loorbach – hoogleraar sociaal-economische transities, directeur DRIFT Erasmus Universiteit Rotterdam
Karen Maas – Academic Director, Impact Centre Erasmus, Professor of Accounting & Sustainability Erasmus Universiteit Rotterdam
Pieter Pauw – internationale klimaatpolitiek en klimaatfinanciering FS-UNEP Centre van de Frankfurt School of Finance and Management
Reint Jan Renes- lector psychologie voor een duurzame stad Hogeschool van Amsterdam
Margot Ribberink Weervrouw
Frans Rooijers – directeur CE Delft
Richard van de Sanden – Scientific Director Institute for Renewable Energy Systems/ Eindhoven University of Technology
Rens van Tilburg – Director at Sustainable Finance Lab Universiteit Utrecht
Martien Visser – Energy Transition and Networks Hanze University of Applied Sciences
Anne Wieczorek – Sustainability Ambassador Eindhoven University of Technology

Lees ook de eerder verschenen NVDE notitie minder aardgas


Misschien ook interessant

Bart Groothuis, Europarlementariër (VVD): “Geen ander Europees land zo goed gepositioneerd om duurzame energie van eigen bodem op te wekken”

Bart Groothuis, Europarlementariër (VVD): “Geen ander Europees land zo goed gepositioneerd om duurzame energie van eigen bodem op te wekken”