Petajoules

28 april 2016

Petajoules. Weinig woorden zijn zo kenmerkend voor mijn nieuwe baan bij de NVDE als deze. Ik heb het woord in twee maanden vaker gebruikt dan in de 41 jaar daarvoor. Petajoules zijn de rekeneenheid van de energietransitie en daarmee even belangrijk als euro’s op de markt en doelpunten in het voetbal.

En er gaan heel wat petajoules doorheen, dankzij het energieakkoord. De goede petajoules gaan hard omhoog (bijvoorbeeld bij duurzame energie) en de juiste petajoules gaan omlaag (bijvoorbeeld bij verbruik). De discussie gaat niet over de richting maar over het tempo. Regelmatig vind ik het tempo adembenemend hoog liggen, zie bijvoorbeeld deze grafiek van Jasper Vis…20160428 plaatje blog Olof

Daar is het vooral zaak dat we het tempo hoog houden en na het energieakkoord niet terugvallen o het sukkeltempo van ervoor. Bij energiebesparing leek het de afgelopen jaren nog meer op warmlopen dan op de beslissende eindsprint. Daarom werken we nu hard aan een mooie demarrage.

Als ik het goed zie, kun je het ook wel een beetje teruglezen: waar de doelen hard en de acties concreet waren, maken we flink tempo. Waar de teksten vrijblijvender waren, lopen we achter. De transitie komt er niet met de goede bedoelingen maar met de goede doelstellingen; en met de juiste acties. Het zal ondernemers vertrouwd in de oren klinken.

Met de NVDE vertegenwoordigen we de ‘ja-zeggers’ uit het bedrijfsleven. Laten wij dat doelgerichte ondernemerschap naar de overheid en de politiek blijven brengen. We zijn een transitiebeweging van ondernemers die samen willen versnellen. Daarmee zijn we een droompartner voor de overheid. Het valt me voortdurend op hoe welkom we zijn, als NVDE. Met die ‘gunfactor’ kunnen we veel bereiken. En onze leden zijn voortdurend ‘one handshake away’ van de besluitvorming.

Laten we dat goed benutten voor de 94% duurzame petajoules die we nog te gaan hebben!


Misschien ook interessant