Oproep in Telegraaf en radio: Kabinetsonderhandelaars, ga voor energie van eigen bodem!

4 april 2024

Vandaag vragen we in de Telegraaf en op de radio aandacht voor energie van eigen bodem. Hoe fijn zou het zijn als Nederland minder afhankelijk zou worden van de import van kolen, olie en gas? En toch volop door kan draaien met een toekomstbestendige, duurzame industrie.

Het gaat wat dat betreft niet vanzelf de goede kant op. Waar Nederland met al ons Groningse gas decennialang een exporteur van energie was, moeten we nu zo’n slordige 70 procent van onze energie importeren. Nog nooit was deze ‘importkloof’ zo groot. En energie is van levensbelang, dus een beetje eng voelt dat wel, zeker nu de wereld op meerdere continenten in brand staat.

Nederland zal niet snel honderd procent van haar energie op eigen bodem gaan produceren. Dat hoeft ook niet: nauwe samenwerking met de ons omringende landen is onmisbaar in een modern energiesysteem. Het is juist goed dat landen waar veel windenergie wordt opgewekt op een bepaald moment, de stroom kwijt kunnen aan omringende landen, die wellicht op een ander moment juist zonne- of windstroom over hebben. Maar het verminderen van de afhankelijkheid van landen buiten Europa, vooral die met autocratische regimes, is een groot goed. We zijn geopolitiek te kwetsbaar, als we moeilijk zonder gas uit Rusland of Qatar kunnen, of China per se nodig hebben voor grondstoffen voor zonnepanelen of windenergie.

Nederlandse bedrijven zitten te springen om zekerheid. Ze kunnen ons voedsel en onze spullen niet produceren als ze afhankelijk zijn van instabiele fossiele energie-import en sterk schommelende en hoge prijzen. Onze innovatieve industrie is gebaat bij een grotere buffer van in Nederland en omringende landen duurzaam opgewekte energie.

Ook voor burgers is het cruciaal dat energie betaalbaar en betrouwbaar blijft. De energiecrisis van de afgelopen winters heeft veel leed veroorzaakt, dat voor de toekomst voorkomen kan worden. Fossiele import is tegenwoordig de onvoorspelbare ‘wild card’. Meer duurzame productie van eigen bodem, en in de landen om ons heen, biedt de broodnodige zekerheid over de energierekening aan mensen met een kleine én een grote portemonnee.

Daarom is het cruciaal welke weg Nederland in slaat in de komende vier jaar. De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zijn aan zet. Daarom roepen de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), VNO-NCW, MKB-Nederland en andere organisaties hen vandaag met een paginagrote advertentie in de Telegraaf en radiospots op om volop verder te gaan met energie van eigen bodem. Laat Nederland wat energie betreft meer op eigen benen staan!

Olof van der Gaag, voorzitter NVDE


Misschien ook interessant

Bart Groothuis, Europarlementariër (VVD): “Geen ander Europees land zo goed gepositioneerd om duurzame energie van eigen bodem op te wekken”

Bart Groothuis, Europarlementariër (VVD): “Geen ander Europees land zo goed gepositioneerd om duurzame energie van eigen bodem op te wekken”