NVDE-startup: Windcentrale maakt zelf windstroom opwekken mogelijk

1 november 2018

De Windcentrale maakt zelf stroom opwekken voor iedere Nederlander mogelijk. Dit doen ze door een windmolen te verdelen in 10.000 fictieve stukjes, Winddelen genaamd. Ieder Winddeel levert jaarlijks 500 kWh op aan zelf opgewekte duurzame energie. Deze Winddelen stellen ze beschikbaar aan huishoudens in heel Nederland. De Windcentrale is een van de tientallen startup-leden van de NVDE.

Een gemiddeld huishouden kan met 6 Winddelen voor 90% in zijn eigen stroombehoefte voorzien. Zo kan dus iedereen, dak of geen dak, huur- of koophuis, al vanaf 233 euro zijn eigen energie opwekken. De opgewekte stroom wordt daadwerkelijk op de energienota verrekend. Daarmee zijn Winddelen de snelste en eenvoudigste manier om op een voordelige manier zelf energie op te wekken.

In de afgelopen zes jaar heeft de Windcentrale met tien molens 15.000 huishoudens gevonden die nu een deel van hun eigen energie opwekken. Het is hiermee het grootste burgerplatform voor windenergie in Nederland. Op dit moment zijn er nieuwe Winddelen beschikbaar van een windmolen die wordt gebouwd door de Windcentrale.
Met Winddelen heeft de Windcentrale een schaalbaar model ontwikkeld om bij te dragen aan draagvlak bij de ontwikkeling van een nieuw windpark. Dit creëert grote betrokkenheid van de omgeving, versnelt de realisatie van de doelstellingen van wind op land en levert een financieel voordeel op voor de burgers.


Misschien ook interessant