NVDE schrijft DNB over groen monetair beleid ECB

12 november 2020

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft vragen gesteld aan De Nederlandsche Bank (DNB) over vergroening van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), samen met het Sustainable Finance Lab en 11 maatschappelijke organisaties.

De open brief is gestuurd aan DNB-President Klaas Knot met de vraag om de President van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde te steunen in haar poging om de strijd tegen klimaatverandering een plek te geven in het monetaire beleid.

In de brief benoemen de maatschappelijke organisaties vijf stappen die de ECB kan zetten om de ECB te steunen:

  1. De programma’s voor de aankoop van activa en beleenbare activa in overeenstemming brengen met het Klimaatakkoord van Parijs.
  2. De herfinancieringsoperaties voor de banksector in overeenstemming brengen met het Klimaatakkoord van Parijs.
  3. De markt voor duurzame investeringen ondersteunen en met de Europese Investeringsbank en soortgelijke Europese instellingen samenwerken om duurzame investeringen te stimuleren.
  4. Prudentiele maatregelen nemen om de schokbestendigheid van de Europese bankensector tegen klimaatrisico’s te vergroten en de financieringen van fossiele brandstoffen te verminderen.
  5. Het goede voorbeeld geven op het gebied van transparantie door te kijken of de eigen activiteiten in overeenstemming zijn met het Klimaatakkoord van Parijs en hierover te communiceren met Europese en nationale politici.

Open brief aan DNB-president Knot betreffende klimaat en monetair beleid

Beeld: Klaas Knot, President Nederlandsche Bank © De Nederlandsche Bank

 


Misschien ook interessant