NVDE lanceert consortium ZOM

1 april 2024

Naast zonne- en windenergie op dak en land (ZOD, ZOL, WOL), maakt wind op zee (WOZ) een enorme groei door en zijn er ook grote verwachtingen voor zon op zee (ZOZ). De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) start daarnaast een consortium dat zon op maan (ZOM) mogelijk gaat maken. De omstandigheden voor het opwekken van zonne-energie op de maan zijn ideaal. Er zijn geen storende wolken, geen winters en de temperatuur aan de zonzijde is stabiel met 120 graden boven nul. Voorzitter Olof van der Gaag: “Dit initiatief sluit perfect aan bij de kwaliteiten van de Nederlandse maakindustrie voor zon-PV en ruimtevaarttechniek, én bij onze lange traditie in sterrenkunde. Nederland kan wereldwijd een sleutelrol vervullen in ZOM.”

Met zonnepanelen op 1 procent van het maanoppervlak kan de volledige wereldwijde energiebehoefte worden gedekt. Binnen tien jaar zou de zonne-energie van de maan naar de aarde gestuurd kunnen worden, als laserstralen of microgolf-energie. De NVDE roept de kabinetsonderhandelaars op om deze innovatieve vorm van duurzame energie mogelijk te maken.

Het ZOM-consortium, bestaande uit de NVDE, Lupos Energy en Gekisai, heeft een aanvraag gedaan bij het Nationaal Groeifonds, en gaat er vanuit dat die gehonoreerd zal worden, zodra het fonds weer operationeel is. Bedrijven die interesse hebben om toe te treden tot het consortium, kunnen contact opnemen met communicatie@nvde.nl.

 


Misschien ook interessant