NVDE blij met NED.nl: snoepwinkel vol data over energie

21 maart 2024

Data over energieopwek, -gebruik en CO2-uitstoot worden steeds belangrijker voor de energietransitie. Daarom lanceren Gasunie en TenneT op 21 maart het Nationaal Energie Dashboard, met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en het Nationaal Klimaat Platform (NKP) als partners. “Op het Nationaal Energie Dashboard zie je de energietransitie zich voor je ogen voltrekken,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. “Je ziet de prachtige momenten waarop we meer zonne- en windstroom hebben dan we gebruiken. Maar je ziet ook de uitdaging in de energietransitie, als er weinig zon en wind is. Het maakt steeds meer uit wannéér je energie gebruikt. Als je dat slim doet, scheelt het je geld, klimaat-uitstoot en belasting van het elektriciteitsnet. NED.nl helpt mensen en bedrijven om slim in te spelen op de energietransitie en om mee te bewegen met het weer.”

Het dashboard is een doorontwikkeling van de bestaande websites Energieopwek, de CO2-monitor en het Energieweerbericht. De lancering van het Nationaal Energie Dashboard (ned.nl) komt voort uit de groeiende vraag naar toegankelijke, actuele energiedata vanuit de markt, maatschappij en overheid. Deze data zijn essentieel in de overgang naar een duurzaam, aanbodgestuurd energiesysteem. Daarbij wordt het steeds belangrijker om productie, verbruik en netcapaciteit op elkaar af te stemmen. Dat is een opgave voor ons allemaal.

Belang voor energietransitie
Door flexibel in te spelen op het aanbod van zonne- en windenergie kunnen zowel consumenten als bedrijven kosten besparen en de druk op het elektriciteitsnet verminderen.  Ook kunnen onnodige investeringen voorkomen worden, wanneer energie verbruikt wordt op de momenten dat het in grote mate aanwezig is: als de zon schijnt en/of de wind waait.

Gratis toegankelijke energiedata voor iedereen
Vanaf de lancering op 21 maart heeft iedereen gratis toegang tot ned.nl. De historische, actuele en voorspellende energiedata zijn te downloaden of te verkrijgen via een API key. De energiedata kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden door energieleveranciers om hun klanten inzicht geven in hun CO2-uitstoot. Ook kunnen data van ned.nl gebruikt worden om beslissingen voor een toekomstbestendige energievoorziening mee te onderbouwen. RTL4 en Weeronline maken al actief gebruik van deze gratis data voor hun wekelijkse Energieweerbericht.

Het Nationaal Energie Dashboard: door data slimmer met energie.
Het Nationaal Energie Dashboard heeft de ambitie te fungeren als verbinder in het data-ecosysteem. Door transparantie te bieden in energiedata wil het platform de energietransitie verder versnellen. Het dashboard wil een inspiratie zijn voor professionals en beleidsmakers bij het vinden van innovatieve oplossingen voor energievraagstukken, met als doel samen een duurzamere energietoekomst te realiseren.


Misschien ook interessant