NRC Live: De pijn van de energietransitie

25 april 2019

De NVDE is partner van de eerstvolgende energieserie van NRC Live: de pijn van de energietransitie. Na de succesvolle energieseries van NRC Live afgelopen jaar ‘Energietransitie in de stad: van grote doelen naar concrete acties’, doet de NVDE graag weer mee aan deze serie inspirerende avonden.

Deze keer gaan de NRC Live- avonden over ”De pijn van de energietransitie” en natuurlijk vooral over oplossingen voor eventuele pijn. Een dreigende stijging van de energierekening zorgt voor politieke onrust, het Klimaatakkoord ligt onder vuur en de gevolgen van de voorgestelde maatregelen voor burgers en bedrijfsleven zijn nog onvoldoende duidelijk. Tegelijkertijd gaat de energietransitie niet snel genoeg: Nederland ligt van alle EU-landen het verst achter op de eigen klimaatdoelen.

Minimale maatschappelijke kosten
Hoe kunnen overheid en bedrijfsleven de energietransitie versnellen, zonder de realiteit van nu uit het oog te verliezen? Hoe laat je de vervuiler betalen, help je duurzame innovaties verder, beperk je de maatschappelijke kosten en geef je bewoners, werknemers en reizigers ook iets terug?

Disruptie met draagvlak
Van het kostenplaatje naar op maat gesneden oplossingen: praat mee over de praktische hobbels voor de energietransitie en laat je verrassen door vernieuwers die de weg naar een duurzame toekomst vereffenen.

Programma

• Avond 1: Wie betaalt de rekening?| 14 mei 2019
• Avond 2: Draagvlak in de wijk | 4 juni 2019
• Avond 3: Oplossingen op maat | 25 juni 2019

Wie betaalt de rekening? | 14 mei 2019
De winnaars en verliezers van de energietransitie
Voor wie zijn de kosten van de energietransitie? Kunnen we ervoor zorgen dat de vervuiler betaalt? Discussie over de meest netelige kwesties rond de energietransitie.

Draagvlak in de wijk | 4 juni 2019
Een oefening in luisteren
Waarom willen bewoners geen windmolens in de buurt? Of steigeren automobilisten bij het woord rekeningrijden? Hoor hoe je burgers écht een aandeel kunt geven in duurzame ontwikkelingen. Lessen voor duurzame vernieuwers die een maatschappelijke beweging willen creëren. Olof van der Gaag (directeur NVDE) houdt een pleidooi voor alle mogelijkheden die de energietransitie biedt. “De energietransitie leeft en dat leidt tot veel discussie. De meeste Nederlanders steunen het doel maar hebben zorgen over de praktische uitwerking. Die zorg is menselijk. Om die zorgen weg te nemen, moet de energietransitie praktische en betaalbare oplossingen bieden die het leven aangenamer maken.”

Oplossingen op maat | 25 juni 2019
Ontwerpen voor een duurzame toekomst
Ontwerpen voor een duurzame toekomst – Hoe vind je lokale oplossingen voor een wereldwijde uitdaging? Technologische en sociale vernieuwers tonen hun op maat gesneden, slimme aanpak. Over het doorbreken van de traditionele manier van werken, én toch iedereen mee krijgen.

Aanmelden
Kaarten voor één avond of de gehele serie zijn online te bestellen via de website


Misschien ook interessant