Minister Kamp verwacht grote groei duurzame energie in 2018

5 september 2017

Veel projecten die SDE+ subsidie krijgen, zijn nog niet gerealiseerd. Maar liefst 62 procent van de projecten is nog in de ontwikkelings- of bouwfase. Deze zitten nog in de ‘pijplijn’, zo luidt het jargon. Circa 24 procent is wel al gerealiseerd. Dat schrijft minister Kamp op 4 september in een brief aan de Tweede Kamer.

In totaal zijn er in de voorjaarsronde van de SDE+ 4.530 beschikkingen afgegeven, waarbij het merendeel naar zonne-energieprojecten (zon-PV) is gegaan. Er is voor €5.832 miljoen aan beschikkingen afgegeven. Er was 6 miljard euro beschikbaar. Als alle projecten uit de voorjaarsronde volledig worden gerealiseerd, leveren deze een productie van 21,38 PJ hernieuwbare energie per jaar. Dit komt overeen met een bijdrage van 1,1 procentpunt aan het aandeel hernieuwbare energie.

De najaarsronde van de SDE+ staat open van 3 tot 26 oktober. Hiervoor stelt de minister een budget van € 6 miljard open. Het ministerie maakte een interactieve kaart, waarop alle SDE+ projecten uit de voorjaarsronde 2017 gevonden kunnen worden.


Misschien ook interessant