Industrie moet het hebben van zon, wind en biomassa

20 september 2018

Wat is de effectiefste manier voor de industrie om de CO2-uitstoot te minimaliseren? “Er is geen gouden bullet”, zegt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

De NVDE vertegenwoordigt ruim duizend bedrijven die op een of andere wijze bijdragen aan duurzame oplossingen. Niet alleen stroomproducenten, maar bijvoorbeeld ook Tesla, fabrikant van elektrische auto’s.
Van der Gaag rekent voor dat twaalf bedrijven verantwoordelijk zijn voor driekwart van de industriële CO2-uitstoot. Koploper is Tata Steel met drie procent van de totale CO2 uitstoot in Nederland, even veel als van de Amsterdamse bevolking. Als je daar resultaat boekt, tikt dat dus vele malen harder aan dan bij maatregelen voor huishoudens. Het verwarmen van een hoogoven is echter niet te vergelijken met het verwarmen van een huiskamer. Voor een bedrijf als Tata Steel is biomassa een ideale energiebron, stelt Van der Gaag, maar dat is nog wel duurder.

Lees verder op www.nederlandmvo.nl

Dit artikel is 20 september 2018 in de bijlage “Industriële Energietransitie” door Het Financieele Dagblad gedistribueerd. Voor meer informatie, mail naar ,


Misschien ook interessant