Huizenbezitters zijn optimistisch over corona-effect op klimaatdoelen

8 mei 2020

De helft van de huizenbezitters denkt dat het door de coronacrisis makkelijker wordt om de klimaatdoelstelling voor 2030 te halen. Een kwart denkt dat het moeilijker wordt. Tegelijk vermindert de bereidheid bij huizenbezitters om te investeren in de verduurzaming van hun huis.
Dit blijkt uit consumentenonderzoek in opdracht van de ABN AMRO, in aanvulling op onderzoek onder ondernemers in de duurzame energiesector, uitgevoerd door de NVDE.

Tegen elke 11 huizenbezitters die door corona meer geld in verduurzaming willen steken, staan er 27 die vanwege corona juist op de rem trappen. Zij stellen investeringen uit of zien hun financiële buffer verminderen. Corona beïnvloedt de financiële buffers, zowel ten kwade als ten goede. Tegen elke 19 huiseigenaren die hun financiële buffer zien dalen, staan 17 huizenbezitters die hun buffer juist zien stijgen.
Ondernemers in de duurzame energiesector zijn minder optimistisch over het halen van de klimaatdoelen. Zij verwachten bijna allemaal een licht tot zeer groot negatief effect. 86 procent van de ondernemers die woningen verduurzamen, met zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler, zien de omzetten door corona dalen in het 3e kwartaal. Een derde van de ondernemers rekent op een omzetverlies van 20 procent of meer.

Bovenstaande blijkt uit een representatieve enquête van Panelwizard in opdracht van ABN AMRO onder consumenten, en uit niet eerder gepubliceerde resultaten uit een enquête van de NVDE onder haar leden.

Lees het rapport van ABN AMRO: ‘Verduurzaming tijdens corona, optimistische huiseigenaren wachten op juiste moment’


Misschien ook interessant