Hoorzitting mobiliteit in Tweede Kamer

17 april 2019

‘In 2021 zullen er 44 elektrische auto’s op de markt zijn onder de  50.000 euro met een gemiddelde range van 300 kilometer. De gemiddelde prijs bedraagt minder dan 35.000 euro.’  Olof van der Gaag, directeur NVDE, vertelde de Kamerleden tijdens de hoorzitting mobiliteit op 17 april dat het snel de goede kant op gaat met de kosten en de range van nieuwe elektrische auto’s. ‘Overstappen op elektrisch rijden levert veel CO2-reductie op, mede doordat in 2030 al driekwart van de elektriciteit duurzaam zal worden opgewekt. De elektriciteitssector staat klaar om de benodigde duurzame stroom te leveren.’
Door slim laden kunnen schommelingen in de opbrengst van zon en wind worden opgevangen. Autobatterijen kunnen zo bijdragen aan een stabiele energievoorziening. De batterijcapaciteit vertegenwoordigt een toenemende economische waarde, waar ook automobilisten van mee kunnen profiteren.

Wel is het belangrijk dat we het nationaal programma voor laadinfrastructuur als de bliksem gaan uitvoeren. Er moeten per dag 300 tot 500 nieuwe laadpalen bijkomen. Hiervoor zijn veel technisch geschoolde mensen nodig. NVDE heeft laten berekenen dat per baan die verdwijnt uit de fossiele sector 7 banen terugkomen in de energietransitie. Dit is hiervan een mooi voorbeeld.

De doorrekening van het PBL toont aan dat de nationale kosten niet stijgen door de overgang naar elektrisch rijden. Er is veel discussie over de kostenverdeling, maar in de kern is het kosteneffectief voor de BV Nederland om snel het vervoer te elektrificeren. De doorrekening laat zien dat we een eind gekomen zijn met het wegnemen van financiële barrières en dat het nog een tandje slimmer zou moeten. Deelauto’s en de tweedehands markt moeten worden bevorderd. Om de drempel van de hogere aanschafprijs te verlagen, is private lease een oplossing of zouden veelrijders meer gestimuleerd kunnen worden. Het is een goed idee van de regering om naar het bpm te kijken, omdat dit aangrijpt op het beslismoment van consumenten.

De NVDE maakte een infographic over de elektrische auto’s die nieuw op de markt komen de komende jaren, gerangschikt naar prijs en actieradius.


Misschien ook interessant