Flexibel aanzetten van apparaten scheelt CO2 en netbelasting

8 maart 2024

Energieweerberichten, zoals die van RTL4 / Buienradar en van Weeronline dragen bij aan het beter benutten van duurzame energie. Als meer mensen wassen, afwassen en hun droger aanzetten of elektrische auto opladen op momenten dat de zon schijnt of de wind waait, dan vermindert dat de files op het elektriciteitsnet. Ook daalt de CO2-uitstoot van de stroom die mensen daarvoor gebruiken met pakweg 60 procent, of je nou zonnepanelen hebt of niet. Want dan benutten we de duurzame stroom op momenten dat die er volop is, en hoeven de kolen- en gascentrales minder hard te draaien op andere momenten. Met een dynamisch energiecontract kunnen mensen geld besparen als ze goed opletten wanneer de stroomprijs laag is.

Minder CO2-uitstoot
De NVDE schat in dat de CO2-uitstoot met pakweg 60 procent daalt als je je huishoudelijke apparaten aan zet op momenten dat er volop duurzame energie beschikbaar is, in plaats van op willekeurige momenten. Als iedereen in Nederland dit zou gaan doen, dan kan dat bijna 1 Mton CO2-uitstoot schelen. We deden de schatting op basis van beschikbare gegevens en een aantal expert aannames. We zijn daarbij uitgegaan van een wasmachine (gemiddeld vijf keer per week), een droger (drie keer per week) en een vaatwasser (vijf keer per week), met verbruikscijfers afkomstig van Milieu Centraal. We vergeleken de gemiddelde CO2-intensiteit van elektriciteit met de minimum CO2-intensiteit (dus tijdens periodes met veel wind en/of zon), met behulp van de CO2-monitor.

Met dynamisch energiecontract lagere kosten
Met een dynamisch energiecontract betaal je de uurprijs voor elektriciteit en de dagprijs voor gas. Dan loont het direct om de momenten te benutten waarop zon en wind zorgen voor goedkope stroom. Mensen kunnen met een dynamisch contract ongeveer 75 euro per jaar ‘verdienen’ door bij het gebruik van hun wasmachine, droger en vaatwasser beter te letten op het weer, zo schatte de NVDE. We gaan er daarbij van uit dat de kale stroomprijs op die goedkope momenten dan gemiddeld 0,03 euro/kWh is op de gunstigste momenten. Uiteraard levert een dynamisch energiecontract ook risico’s op. Als de prijzen stijgen, betaal je direct meer voor je energie.

Minder files op het elektriciteitsnet
Op momenten dat er veel zonne- en windenergie is, kan het elektriciteitsnet het amper aan. Het helpt dan als mensen tijdens uren met veel zon en wind hun huishoudelijke apparaten gebruiken om het stroomnet te ontlasten, zeker als je in de buurt van windmolens of een zonnepark woont.

Netbeheerders werken hard aan het versterken van het stroomnet. Toch zijn er problemen met ‘files’ op het net. Als consumenten en bedrijven hun gedrag aanpassen, en op slimme momenten stroom gebruiken, hoeft het net minder snel verzwaard te worden. Dat scheelt voor iedereen in de kosten, want het elektriciteitsnet bekostigen we samen.

Elektrische auto slim laden
Het slim laden van je elektrische auto, namelijk op momenten dat er volop duurzame energie is, afkomstig van zon en wind, kan een paar honderd euro per jaar schelen. Bij deze schatting vergeleek de NVDE een dynamisch contract (gemiddeld laden bij een kale stroomprijs van 0,03 euro/kWh) met een vast contract. De CO2-reductie hierdoor loopt voor heel Nederland in de honderden kilotonnen, en dit kan snel oplopen naarmate er meer elektrische auto’s op de weg verschijnen en de productie van elektriciteit uit wind en zon verder doorgroeit.


Misschien ook interessant