FD-opinie: Aardgas goedkoper maken is het laatste dat we nu moeten doen

14 oktober 2021

Het beste antwoord op de hoge aardgasprijs is: minder aardgas verbruiken. Diverse maatregelen kunnen daarbij helpen, stelt Olof van der Gaag, directeur van NVDE. Zoals het streng handhaven van de wet milieubeheer, en een lagere belasting op elektriciteit. Maar maak aardgas niet goedkoper. ‘Je subsidieert ook geen suiker en vet om mensen te helpen afvallen.’

Nederland is veel te afhankelijk van fossiele energie. Op dit moment is maar 12% van onze energie duurzaam. Dat is slecht voor het klimaat en maakt ons afhankelijk van import uit bijvoorbeeld Rusland. Economen zeggen al decennia: maak fossiele energie duurder zodat energiebesparing en duurzame energie lonend worden. Het is dus goed voor de energietransitie dat de markt hier nu zelf even voor zorgt. Niet te veel transitie maar te weinig transitie bracht ons in deze situatie. Meer transitie is dus het antwoord.

Het is begrijpelijk dat mensen, bedrijven en politici schrikken. Laten we wel het hoofd koel houden. ‘Perfecte storm raakt gasmarkt, die kampt met overaanbod en een terugvallende vraag door de milde winter en het coronavirus’, schreef het FD vorig voorjaar, toen gas bijna gratis was. Prijzen die omhooggaan, kunnen ook weer omlaag. De eerste tekenen zijn er al, maar het kan voor sommige mensen en bedrijven een dure winter worden. Daarom is er wel actie nodig.

Lees het hele opinie-artikel van Olof van der Gaag in het Financiële Dagblad


Misschien ook interessant