EZK-Event ‘Partners in Energie-uitdagingen’ succes

8 februari 2018

Het EZK-Event Partners in Energie-uitdagingen was een groot succes. Meer dan 450 professionals kwamen op 29 januari naar Barneveld om inspiratie en kennis op te doen over duurzame energie en energiebesparing. Het ministerie van EZK organiseerde het event met de NVDE en RVO. Helga van Leur trakteerde de bezoekers op een gepassioneerd en persoonlijk verhaal over klimaatverandering. Drie filmpjes over de genomineerden voor de EZK Energy Award toonden hoeveel er in korte tijd bereikt kan worden op energiegebied. De winnaar, Kloosterboer Velsen BV was zichtbaar geëmotioneerd toen zijn duurzaamste vrieshuis van Europa de EZK Energy Award won. “Iedereen gaat het meemaken, we gaan de gebouwde omgeving aardgasvrij maken. Dat vraagt van iedereen een verandering” aldus Teun Bokhoven (NVDE en TKI Urban Energy) tijdens de paneldiscussie.

Tijdens de NVDE-deelsessie vertelde Olof van der Gaag hoe snel de kosten van duurzame energie dalen en de toepassing groeit. Vier vertegenwoordigers uit de praktijk lieten overtuigend zien waarom duurzame energie werkt, voor hen en voor anderen. Bedrijven met behoefte aan elektriciteit, hoge temperatuur warmte, lage temperatuur warmte en mobiliteit konden zien hoe ze hier op duurzame wijze in kunnen voorzien.

Rene Salemink van Rooftop Energy toonde hoe Plantion haar dak liet bedekken met 18.500 zonnepanelen en 180 km kabel. Henk Brouwer van Brouwer Biocentrale levert stoom en warmte uit biomassa aan een fabriek van FrieslandCampina. De biomassa is afkomstig van het onderhoud van de bermen van snelwegen. Chris Wijgerse van Techneco toonde aan hoeveel CO2 -uitstoot voorkomen kan worden door hybride warmtepompen grootschalig in te zetten. Alied Wessels Boer liet zien hoe Nuon voorop loopt in het verduurzamen van de mobiliteit. Elektrische auto’s worden er de norm. Nuon deelt de opgedane ervaringen graag met anderen.

De helft van de bezoekers aan de deelsessie bestond uit aanbieders van producten of kennis; de andere helft uit vragers. In vier aparte zaaltjes konden zij elkaar vinden op het gebied van stroom, warmte en mobiliteit.

Hier vindt u het verslag van het EZK-event en het samenvattende filmpje.


Misschien ook interessant