NVDE Inspiratietour: Elektrificatie

14 oktober 2020

VEMW, RVO en de NVDE organiseerden de afgelopen jaren diverse inspiratietours om kennis en praktijkervaringen te delen over de mogelijkheden van CO2-reductie in de industrie. In een (CO2-vrije) touringcar werden bedrijven bezocht waarbij deelnemers een brede indruk kregen van de mogelijkheden voor verduurzaming van energiegebruik in de industrie. Corona gooit helaas roet in het eten. Een vijftal inspiratietours zullen nu plaatsvinden via een online webinar.

Op dinsdag 27 oktober a.s. vindt het tweede webinar plaats over elektrificatie van 15.00 tot 16.30 uur.

U kunt zich hier aanmelden.

Binnen de industrie vinden verschillende initiatieven plaats op het gebied van elektrificatie. De koplopers – zij die de eerste stappen hebben genomen in het elektrificeren van hun processen – vertellen over hun aanpak en uitdagingen.

De eerste spreker is Harmen IJdema, directeur van IJdema Coating en Jonkman Coating te Hengelo. De bedrijven zijn expert op het gebied van chemisch voorbehandelen, poedercoaten en natlakken van producten, met aandacht voor mens en milieu. De producten komen o.a. terug in geluidsschermen, balkonhekken en treinenbouw. Harmen vertelt meer over de verduurzaming van het productieproces. Hierbij worden warmte-afgevende processen op lage temperatuur via warmtepompen gekoppeld aan warmte-vragende processen op hoge temperatuur. De energetische- en kosten-optimalisatie is voor vele andere sectoren erg interessant.

Als tweede spreekt Jan Paul Rutten, directeur van bierbrouwerij Gulpener te Gulpen. Hij vertelt over Gulpener’s grote ambitie: het meest duurzame brouwhuis van Europa bouwen en het bierbrouwproces elektrificeren. De elektrificatietechnieken die Gulpener daarvoor inzet zijn ook voor bedrijven in andere sectoren erg interessant als het gaat om het verduurzamen van het productieproces.


Misschien ook interessant