Vakbeurs Energie 2016: nieuwe connecties in energietransitie

30 september 2016

Kom duurzame energie halen bij de NVDE
Duurzame energieopwekking, energiebesparing en duurzame mobiliteit zijn de thema’s van de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen in Den Bosch van 4 tot en met 6 oktober 2016. De NVDE is te hier vinden op een meeting point in hal 6. (6.D065) Komt je telefoon opladen met duurzame energie!
Gratis registreren voor de Vakbeurs Energie kan hier

Openingsdebat op 4 oktober in Energie Theater, hal 4
Wat zijn de beslissende factoren om de energie transitie te laten slagen? Hoe kunnen de verschillende branches met elkaar samenwerken en wat kunnen zij van elkaar leren? Onder professionele begeleiding gaan diverse vertegenwoordigers van de energiesector met elkaar en de deelnemers in de zaal in debat. Sprekers oa Maxime Verhagen, Titia Siertsema, Olof van der Gaag, Isabelle Sterheim, Lian Merxk, Peter Vermaat en Medy van der Laan.

Windcongres dinsdag 4 oktober van 12.00 – 17.00 uur
Hernieuwde connecties in de windenergie: van overheidsambities naar marktpraktijk, rolverdeling bij de realisatie van windprojecten op land. Dagvoorzitter is Olof van der Gaag.

Workshops Holland Solar
Dinsdag, woensdag en donderdag van 15.45 – 16.15 uur, Theater Opwekking

Jaap Baarsma, bestuurslid Holland Solar zal een algemene visie delen over waar we naar toe gaan met zonne-energie. “We kijken naar de ontwikkelingen tot 2023 en onze visie daarop”, licht hij toe. “Een van de kernpunten daarin is dat we een schaalsprong nodig hebben om een gelijkwaardige bijdrage te leveren aan de energietransitie als wind. We hebben straks 8 tot 9 GW aan windenergie. Om mee te doen hebben we minstens twee keer zoveel nodig aan zonne-energie. En dat halen we niet als we doorgaan op de huidige voet.”

De zon breekt door
Een van de oplossingen, volgens Baarsma, is de komst van meer grote zonneparken. “Dat moet echter niet ten koste gaan van de bottom-up beweging”, benadrukt hij. “Lokale en kleinschalige zonneprojecten zijn namelijk heel belangrijk voor het draagvlak en bewustwording onder de Nederlandse bevolking. Waar wind toch iets is dat ver van ons bed is, is zon veel tastbaarder. Het zet mensen aan tot nadenken. Daarom is het zo belangrijk. ” In de visie die Baarsma deelt op de vakbeurs, onder de naam ‘De Zon Breekt Door’, zal ook de saldering door het ministerie van Economische Zaken voorbijkomen en de verschillende doelgroepen die Holland Solar in het oog heeft, zoals de gestapelde bouw en huishoudens collectief. “Het is tijd dat de Zonne PV de eredivisie betreedt van de bijdragen aan de energietransitie. Zonne-energie wordt volwassen!”

Investeren in solar
Ook Michel Arninkhof, manager Solar en Bio bij de Raedthuys Groep, geeft een presentatie op de Vakbeurs Energie. Zijn verhaal zal vooral gaan over de verschillende verdienmodellen die er zijn in Nederland voor solar. “Op dit moment heeft elk klantsegment zijn eigen verdienmodel”, licht Arninkhof toe. “Voor wat voor regeling je in aanmerking kan komen, hangt ook weer af van wat voor klant je bent. Als zakelijke klant ben je bijvoorbeeld behoorlijk beperkt in het aantal regelingen.”

Een van de regelingen die wel van belang is, is de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Arninkhof: “Ik wil vertellen hoe deze regeling werkt en hoe die eruit ziet. Ook wil ik graag mensen die niet zelf willen investeren in solar laten zien wat voor mogelijkheden ze hebben. Ook voor hen zijn er verdienmodellen. Zo kun je als particulier na vijftien jaar de installatie overnemen en is er in het eerste jaar een voordeel op je elektriciteitsrekening.”

Meer informatie: http://www.energievakbeurs.nl/workshops-holland-solar/

 


Misschien ook interessant