Ruim 5000 bezoekers bij de Open Energiedag op zaterdag 17 september 2022

17 september 2022

Meer dan vijfduizend bezoekers namen vandaag tijdens de tweede Open Energiedag een kijkje bij 62 duurzame energieprojecten. “Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, zegt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening.” Matthijs Sienot van Rijne Energie Utrecht over één van de locaties: “De reacties waren even wisselend als het weer, maar het idee om baas te zijn over eigen energie sprak velen aan.”

De NVDE maakt een jaarlijks evenement van de Open Energiedag. “Noteer de derde zaterdag in september maar vast in de agenda.”
Ruim zestig duurzame energieprojecten openden de deuren om burgers kennis te laten maken met hun project. Voorbeelden zijn een boottocht naar een windpark op het IJsselmeer, een wandeling langs verduurzaamde monumenten, een kijkje in de keuken bij een bedrijf dat duurzame energie uit de combinatie van zout en zoet water produceert, het bezoeken van windparken in aanbouw en meerdere leerzame rondleidingen over zonneparken die veel aandacht besteden aan biodiversiteit. De 62 locaties die de deuren openden zijn hier te vinden.
In samenwerking met Cycling4Climate waren er ook fietstochten in verschillende regio’s.

De NVDE publiceerde vanochtend opinieonderzoek door Motivaction. Daaruit blijkt dat Nederlanders meer voorstander zijn geworden van de energietransitie door de oorlog in Oekraïne, en ook positiever zijn geworden over windmolens en zonneparken in hun eigen gemeente.

Daar krijg je energie van
De Open Energiedag is onderdeel van de campagne ‘Daar krijg je energie van’. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) startte de campagne samen met zes (branche-)organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. Het doel is het versterken van kennis en (lokaal) enthousiasme voor de energietransitie. Met onderbouwde informatie en goede voorbeelden, laten we zien waar de duurzame energiesector aan werkt.

Initiatiefnemers:

Partners: Energie Nederland, DMEC, NBKL, Stichting Warmtenetwerk, Natuur & Milieu, H2 Platform, Natuur- en Milieufederaties, Energie van Utrecht.


Misschien ook interessant