Nieuw winterpaneel ontwikkeld met jaarrond hoge opbrengst

1 april 2019

Nederlandse onderzoekers hebben een nieuw zonnepaneel ontwikkeld, speciaal voor de wintermaanden. Door nieuwe infraroodtechnieken produceren deze panelen in de winterperiode vrijwel evenveel elektriciteit als de huidige zonnepanelen in de zomer produceren. Twee startupleden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ontwikkelden de panelen in samenwerking met Nederlandse en Deense universiteiten.

Amelie Veenstra van Holland Solar: “Ook in de winter komt er veel straling op de aarde terecht, maar veel daarvan is voor het menselijk oog niet zichtbaar. Deze nieuwe technologie is in staat om juist de niet-zichtbare straling om te zetten in stroom. Deze innovatie zorgt er voor dat er nog meer conventionele centrales uitgefaseerd kunnen worden: in de winter kan er binnenkort nog meer zonne-energie geoogst worden”. Het rendement van de winterpanelen is gedurende een gemiddelde februarimaand 274 procent van dat van een standaard zonnepaneel. Nadeel van de winterpanelen is dat de levensduur achteruitgaat als ze gedurende de zomer op het dak blijven liggen. Dit kan naar verwachting acht jaar schelen. “We werken nog aan het tegengaan van de corrosie bij hoge lichtbelasting. Voor deze eerste generatie winterpanelen is te overwegen om ze gedurende de zomer op te slaan,” aldus de betrokken startup Cool Sun.

Woningeigenaren en exploitanten van zonnedaken en -parken kunnen voortaan kiezen om beide typen panelen neer te leggen, of om twee keer per jaar te wisselen. ‘Het wisselmoment valt vrij precies samen met het moment dat mensen moeten wisselen tussen zomer- en winterbanden, dus dat is een praktisch geheugensteuntje,’ zegt Veenstra.

De NVDE is enthousiast over deze innovatie. “We verwachten dat de technologie al in 2020 marktrijp is”. Om de verspreiding te versnellen, biedt de NVDE 20 procent korting op de Cool Sun winterpanelen aan voor degenen die vandaag nog hun interesse kenbaar maken. Klik hier voor nadere informatie.


Misschien ook interessant