Netten voor elektriciteit en gas moeten naadloos aansluiten

20 februari 2019

Een nauwe samenwerking tussen de infrastructuren voor elektriciteit en voor gas is in de toekomst nodig om de betrouwbaarheid van het energiesysteem te borgen. Dat is een belangrijke conclusie uit de Infrastructure Outlook 2050. De landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie publiceerden deze op 15 februari. Dit is de eerste gezamenlijke studie naar hoe het energiesysteem in Nederland en Duitsland in de toekomst goed kan blijven functioneren. Uit het onderzoek blijkt dat de bestaande elektriciteits- en gasinfrastructuur in Nederland en Duitsland een cruciale rol blijven spelen voor het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Alleen door de twee systemen meer te integreren kunnen de groeiende schommelingen in de productie van zonne- en windenergie worden opgevangen.

Manon van Beek, CEO van TenneT: “Zon pv en windenergie op zee hebben in heel korte tijd enorme kostendalingen laten zien. En als overheden hogere doelstellingen voor beperking van CO2-uitstoot blijven vaststellen, versnelt de energietransitie. Daarom moeten we nu al samen actie ondernemen.”

Han Fennema, CEO van Gasunie: “De studie laat de vereisten en de beperkingen zien van een toekomstig, CO2-neutraal energiesysteem. Om de toenemende schommelingen in het energienet aan te kunnen, hebben we gas- en elektriciteitsinfrastructuren nodig die naadloos op elkaar zijn afgestemd.”

Naar de Infrastructure Outlook 2050


Misschien ook interessant