Inspiratietour verduurzaming industrie zorgsystemen bij Energiebesparingsplicht

22 april 2022

In de reeks van de inspiratietours, een gezamenlijk project van VEMW, RVO en NVDE is op dinsdag 12 april het onderwerp Zorgsystemen bij Energiebesparingsplicht behandeld.

Hier vindt u het  verslag.

In deze inspiratietour vertelden onze gastsprekers u meer over welke systemen zij gebruiken, welke CO2-reductie maatregelen zij treffen en wat zij nog meer doen om hun bedrijven energie efficiënter in te richten. Ze deelden meer over de inzet van ISO 50.001 (Energiemanagementsysteem), de CO2-prestatieladder (CO2-managementsysteem) en hoe een bedrijf op haar eigen manier aan de verplichtingen voldoet. Hierbij een overzicht van de aanpassing van de energiebesparingsplicht in 2023.

Presentaties
Henk Beukers, Operations manager bij Cargill, vertelde over op welke wijze Cargill bezig is met energie besparen en CO2-reductiemaatregelen. Daarbij geholpen door ISO 50.001 (een voorwaarde om subsidie te verkrijgen in sommige landen). Hierbij de presentatie van Cargill.

Menno Visser, specialist duurzaamheid bij BAM Infra Nederland, presenteerde de ervaring van BAM met de CO2-prestatieladder. Hoe helpt dit BAM in de verduurzamingsopgave? Hierbij de presentatie van BAM.

Flip Kleijn-van Willigen liet namens FrieslandCampina zien wat een eigen methode inhoudt. En hoe met een real-time Energie Management Systeem naar het energiegebruik van fabrieken gekeken wordt, op installatie-, product-, batch- en tijdsniveau. Dit geeft het noodzakelijke inzicht voor energie- en CO2-reductie. Hier de presentatie van Friesland Campina.


Misschien ook interessant