Geslaagde werkbezoeken voor provinciale statenleden op de Open Energiedag

16 september 2023

Het Regioteam Energietransitie (NVDE, Holland Solar en Energie-NL) organiseerde tijdens de Open Energiedag drie werkbezoeken voor Provinciale Statenleden in Noord-Brabant, Groningen en Noord-Holland. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: “Op deze manier maken de Statenleden kennis met de energietransitie in de praktijk en krijgen ze alle mogelijkheid om inspiratie op te doen, vragen te stellen en in discussie te gaan. We willen alle aanwezigen hartelijk bedanken voor de gezellige en leerzame dag.”

Noord-Brabant
In Noord-Brabant kregen de Statenleden een rondleiding van Windunie bij Windpark Streepland. Voor deze drie windmolens is er een ‘Burenregeling’ opgezet voor de direct-omwonenden van de windmolens. Ze ontvangen € 0,50 per opgewekt megawattuur, om hun eigen woning te verduurzamen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: huishoudens in de omgeving brengen hun energieverbruik terug en de windmolens wekken duurzame elektriciteit op.

Groningen
De Groningse Statenleden brachten een bezoek aan Novar, die het grootste zonnewarmtepark (zonthermie) van Nederland aan het ontwikkelen zijn. Het is het derde grootste zonthermiepark ter wereld. Hiermee worden 2600 huishoudens voorzien van warmte.

Noord-Holland
In Noord-Holland zagen de Statenleden met eigen ogen de koudecentrale van Vattenfall. Deze centrale in Amsterdam Zuidoost maakt gebruik van het koude water in de nabijgelegen Ouderkerkerplas. De aangesloten kantoren en gebouwen kunnen daardoor hun traditionele koelmachines vervangen door deze natuurlijke bron van koude. Ook bezochten ze een dochteronderneming van Vattenfall: Feenstra, een installatiebedrijf dat onder andere experimenteert met innovatieve warmtepompen.

Het Regioteam organiseert werkbezoeken voor Provinciale Statenleden in alle twaalf de Nederlandse provincies. Ben je een Statenlid, provinciaal ambtenaar of andere betrokkene en heb je interesse om bij een van deze werkbezoeken aanwezig te zijn? Stuur dan een mailtje naar regio@nvde.nl.


Misschien ook interessant