Met een energieverbruiksmanager haal je meer uit de slimme meter

6 februari 2019

Tweede Kamerleden krijgen een energieverbruiksmanager overhandigd 

Vanmiddag kregen de Tweede Kamerleden Matthijs Sienot (D66) en Agnes Mulder (CDA) symbolisch een energieverbruiksmanager overhandigd door Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland, Olof van der Gaag, directeur NVDE, en vertegenwoordigers van Energie-Nederland, Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. Deze organisaties sloten in 2017 een convenant om gezamenlijk 10PJ aan energiebesparing te stimuleren bij consumenten.

Als onderdeel van de uitwerking van dit convenant start vandaag een online campagne, in samenwerking met Milieu Centraal, om meer bekendheid te geven aan energieverbruiksmanagers. Deze tools vertalen de data van de slimme meter, waardoor er meer inzicht in het energieverbruik komt voor de bewoner zelf. Daarmee ziet iemand snel waar energie onnodig weglekt en waar er direct bespaard kan worden.

Medy van der Laan: “Energieverbruiksmanagers zijn nog niet bij iedereen bekend. Vandaar dat we deze handige tools via een online campagne onder de aandacht brengen. Energieverbruiksmanagers geven direct inzicht, waardoor je heel makkelijk en snel energie thuis kunt besparen. Naast energiebesparing, scheelt het je maandelijks ook direct in je portemonnee. Twee vliegen in één klap dus.” Uit onderzoek van ECN* blijkt dat een besparing op het energieverbruik van huishoudens tot zeker 6% mogelijk is.

De campagne

De online campagne verwijst naar www.energieverbruiksmanagers.nl waar handige tips en weetjes over besparing te vinden zijn. Op deze website is tevens een totaaloverzicht van alle energieverbruiksmanagers te vinden. Een tiental daarvan werkt ook op analoge meters.

De campagne loopt 4 weken op social media (Facebook, Google en Instagram) en is een initiatief van Energie-Nederland in samenwerking met Milieu Centraal. De website www.energieverbruiksmanagers.nl is van Milieu Centraal en wordt mede mogelijk gemaakt door Netbeheer Nederland en Energie-Nederland.

https://www.ecn.nl/publications/PdfFetch.aspx?nr=ECN-N–17-017

Van 7 februari tot 7 maart informeren energieleveranciers consumenten in een online campagne over het besparen op energieverbruik. De campagne heeft als doel huishoudens met een slimme meter meer inzicht te geven in het eigen energiegebruik door gebruik te maken van zogenaamde energieverbruiksmanagers. Een energieverbruiksmanager vertaalt de data van de slimme meter, waardoor er meer inzicht komt voor de bewoner zelf. Daarmee zie je snel waar energie onnodig weglekt en waar je kunt besparen. Dat heeft twee grote voordelen: wat je bespaart hoeft niet verduurzaamd te worden én het scheelt je maandelijks in je energiekosten. Uit onderzoek blijkt dat een besparing op energieverbruik tot 6% mogelijk is.

De online campagne bestaat uit korte, positieve clips. Dit om te benadrukken dat energie besparen leuk is en snel financieel effect heeft. De clips verwijzen naar de website www.energieverbruiksmanager.nl waar handige tips en weetjes over besparing te vinden zijn. Zo is het heel eenvoudig om maar liefst 70% van je sluipverbruik te reduceren door simpelweg de stekkers uit het stopcontact te halen van opladers, koffiezetapparaten en tv-decoders als deze niet gebruikt worden. Op deze website is tevens een handig totaaloverzicht van alle energieverbruiksmanagers te vinden.

 


Misschien ook interessant