‘Zonnepanelen leveren zeven tot tien keer zoveel op dan nodig voor productie ervan’

11 januari 2017

Een Zwitsers rapport leidde in het najaar van 2016 tot de nodige discussie over de netto energie die zonnepanelen opleveren. Vorige week verscheen een nieuw wetenschappelijk artikel dat een eind aan deze discussie maakte. ‘Zonnepanelen leveren zeven tot tien keer zoveel op dan nodig is voor de productie ervan.’

Ferruccio Ferroni en Robert J. Hopkirk stelden vorig jaar zomer in hun artikel dat als je de productie van een zonnepaneel afzet tegen wat die moet opbrengen aan energie er weinig overblijft aan opbrengst. Hun conclusie: zonnepanelen leveren niets op en kosten de samenleving alleen maar energie.

Kamervragen

Het artikel waaide behoorlijk wat stof op. Het werd breed opgepikt door de media en leidde zelfs tot vragen in de Tweede Kamer. Het NRC rectificeerde al snel haar eerdere berichtgeving en Wim Sinke van ECN en de UvA reageerde snel met 22 andere auteurs op het artikel en deelde het concept hiervan met het ministerie EZ. Deze reactie is vorige week officieel verschenen, waarin de 23 wetenschappers concluderen dat zonnepanelen juist zeven tot tien maal meer energie opleveren dan nodig voor productie.

Sinke en zijn collega’s wijzen op grove fouten en inconsistenties in het artikel van Ferroni en Hopkirk. In hun artikel vergelijken Ferroni en Hopkirk zonnepanelen vooral in negatieve zin met de opbrengst die kerncentrales leveren. De vraag is of ze daarmee ook kernenergie wilden promoten.

Sinke en de andere auteurs eindigen hun stuk met een waarschuwing tegen het gebruik van slechte wetenschap in beleid en het openbare debat.

Lees het artikel van de 23 wetenschappers.


Misschien ook interessant

Podcast Betrouwbare Bronnen: Klimaat en Groene Groei: Sophie Hermans heeft grote ambities, maar wordt het haar mogelijk gemaakt?

Podcast Betrouwbare Bronnen: Klimaat en Groene Groei: Sophie Hermans heeft grote ambities, maar wordt het haar mogelijk gemaakt?